Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 18 Δεκεμβρίου 2011

Στην Κύπρο η προεδρία για αμυντικά-ΝΑΤΟ

Η Κύπρος αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου για ένα χρόνο την προεδρία της Ε.Ε. για τα αμυντικά θέματα και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να τρέχει και να μην προλαβαίνει…

Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Δανία για το πρώτο 6μηνο του 2012 είχε μία απρόβλεπτη εξέλιξη.
Η Κοπεγχάγη, επικαλούμενη την εξαίρεσή της (opt out) από την αποκαλούμενη «Ευρώπη της άμυνας», δήλωσε ότι αφήνει την προεδρία στον τομέα αυτόν στην επόμενη, η οποία είναι η κυπριακή. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη ότι η Τουρκία έχει θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ κατά της συμμετοχής της Κύπρου στο διάλογο με την Ε.Ε., τα πράγματα περιπλέκονται εις βάρος της Αγκυρας, στην οποία η προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει καθήσει στο λαιμό.

ΝΑΤΟϊκές πηγές διευκρίνισαν χθες ότι η ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας δεν αναμένεται να προκαλέσει τουρκικές αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η συμμετοχή της Κύπρου στις ευρύτερες συνεδριάσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ είναι περιορισμένες.

Η κατάσταση, όμως, είναι διαφορετική στην Ε.Ε. Η Αγκυρα προτίθεται να διακόψει κάθε συνεργασία με την Ευρώπη σε θέματα άμυνας για έναν ολόκληρο χρόνο και θα παραμείνει εκτός του ευρύτερου διαλόγου Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, λόγω της κυπριακής προεδρίας. Η Τουρκία, λοιπόν, γκρινιάζει, η αρμόδια στην Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας βαρόνη Αστον προσπαθεί να βρει λύσεις, η Δανία σφυρίζει αδιάφορα και η Κύπρος το διασκεδάζει με όλη αυτή την εξέλιξη που τη φέρνει πρόωρα στο αμυντικό πηδάλιο της Ε.Ε…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube