REAL TIME |

Ιράκ , Ιράν 26 Δεκεμβρίου 2011

Ιράκ: Ρουκέτες σε καταυλισμό ιρανών αντιφρονούντων

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Κυριακή εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Ασράφ, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου έχουν βρει καταφύγιο 3.400 Ιρανοί αντιφρονούντες, όπως ανέφερε ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού.”Δύο ρουκέτες έπληξαν τον καταυλισμό τη νύχτα”, είπε ιρακινός συνταγματάρχης, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα γιατί ο ιρακινός στρατός δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει στον καταυλισμό.Ο καταυλισμός του Ασράφ ελέγχεται από την Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού (OMPI), τη βασική συνιστώσα του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI).

Σε ανακοίνωσή της η OMPI αποδίδει την επίθεση σε ομάδες που εξαρτώνται από το καθεστώς της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή από το Ιράκ και τον ΟΗΕ οι πρόσφυγες του καταυλισμού πρέπει να μεταφερθούν σε έναν προσωρινό χώρο υποδοχής εντός του Ιράκ μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν το νομικό καθεστώς τους, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Το Ιράκ έχει δεσμευτεί να φροντίσει για την ασφάλειά τους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίζει πού θα βρίσκεται αυτός ο προσωρινός καταυλισμός, ούτε το πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού εγκαταστάθηκαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) και είχαν τη στήριξη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν προκειμένου να προβαίνουν σε ένοπλες δράσεις κατά του Ιράν. Μετά την πτώση του Σαντάμ, το 2003, αφοπλίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις που ανέλαβαν την ασφάλεια του καταυλισμού τους, την οποία παρέδωσαν το 2009 στις ιρακινές δυνάμεις.

Στις 8 Απριλίου από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων στον καταυλισμό σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το CNRI.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΗΠΑ – Ιράκ για την επόμενη μέρα

Ο αντιπρόεδρος των Ην. Πολιτειών κ. Τζο Μπάιντεν είχε στη διάρκεια της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι – με κεντρικό θέμα την πολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση (από το Ιράκ) των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

“Στηρίζουμε τον διάλογο ανάμεσα στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας” στο Ιράκ, ανέφερε κατόπιν ο κ. Μπάιντεν, ότι είπε στον αρχηγό της ιρακινής κυβέρνησης.

Επίσης, συνομίλησε τηλεφωνικά ο αμερικανός αντιπρόεδρος (σ.σ.: ο πρόεδρος Ομπάμα κάνει διακοπές στη Χαβάη) και με τον ηγέτη του Κουρδιστάν στο Ιράκ, τον κ. Μασούντ Μπαρζανί, όπως ενημέρωσε ο κ. Μπάιντεν μιλώντας στην Ουάσινγκτον στους πολιτικούς συντάκτες.

Ο κ. Μπάιντεν πήρε, τον τελευταίο λίγο καιρό, πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες, για έναν ήρεμο πολιτικό βίο στο Ιράκ, μετά την αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση, ύστερα από μια πέραν των οκτώ ετών παραμονή στο ιρακινό έδαφος.

Οι Ην. Πολιτείες στρατιωτικά παρενέβησαν στο Ιράκ στη διάρκεια της άνοιξης του 2003.http://www.nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube