REAL TIME |

Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 1 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Επιτυχής δοκιμή ράβδων πυρηνικού καυσίμου

Το Ιράν παρήγαγε και δοκίμασε με επιτυχία ράβδους καυσίμου για χρήση στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αψηφώντας τις διεθνείς απαιτήσεις να σταματήσει την ευαίσθητη πυρηνική εργασία.Οι ράβδοι, που περιέχουν φυσικό ουράνιο, κατασκευάστηκαν στο Ιράν και έχουν εισαχθεί στον πυρήνα του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ανέφερε η τηλεόραση. Ράβδοι πυρηνικού καυσίμου περιέχουν μικρούς σβόλους καυσίμου, συνήθως ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, που είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπέμπουν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χωρίς να λιώνουν. «Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπερδέψει τη Δύση, επειδή οι δυτικές χώρες είχαν βασιστεί σε μια πιθανή αποτυχία του Ιράν να παραγάγει πλάκες πυρηνικού καυσίμου», ανέφερε η εφημερίδα Tehran Times.


Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν μετά την έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη φαίνεται να έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικού όπλου. Η έκθεση ανέφερε ότι είναι πιθανόν να συνεχίζεται η μυστική έρευνα για το σκοπό αυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις πιέσεις μέσω κυρώσεων στο Ιράν, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, προκειμένου να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμοό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες ένα νόμο για την επιβολή και άλλων κυρώσεων στο Ιράν, λίγο αφότου το Ιράν είχε στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμά του και είπε ότι καθυστέρησε δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον Κόλπο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να καταλήξει σε απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν έως τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ. «Περιμένουμε πως μια απόφαση (για τις κυρώσεις της ΕΕ) θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο Μάικλ Μαν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η προοπτική ευρύτερων κυρώσεων οδήγησε την Τεχεράνη να απειλήσει με κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εάν επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Σε απάντηση, ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παρεμποδιστεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά.

www.kathimerini.com.cy

Δοκιμή πυραύλου εδάφους-αέρος από το Ιράν
Το Ιράν πραγματοποίησε σήμερα δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς «εδάφους-αέρος», στη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων κοντά στα Στενά του Χορμούζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

«Ο πύραυλος αυτός είναι εξοπλισμένος με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία και μπορεί να ξεπεράσει κρυφούς στόχους και προηγμένα συστήματα που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του», τόνισε ο ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή αυτού του τύπου πυραύλων που «σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν» στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Μουσαβί δεν διευκρίνισε αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από πλοίο ή από το έδαφος. Η επίδειξη ισχύος από το Ιράν έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες αυξάνουν τις πιέσεις τους στην Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι ναυτικές ασκήσεις που άρχισαν στις 24 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται γύρω από τα Στενά του Χορμούζ. Το Ιράν απειλεί να κλείσει τη στρατηγικής σημασίας δίοδο αν του επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις.

«Δεν θα κλείσουμε τα Στενά του Χορμούζ
Ιρανός διοικητής του ναυτικού δήλωσε σήμερα πως η χώρα δεν θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει.

Περίπου το 40% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης περνά από τα στενά. «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και όχι υπέρ του κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής του ναυτικού, ο ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί, στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. «Όμως έχουμε ένα μερίδιο των στενών και αν τα συμφέροντά μας τεθούν σε κίνδυνο, τότε τα συμφέροντα των άλλων (χωρών του Αραβικού Κόλπου) θα τεθούν επίσης σε κίνδυνο», είπε.

Ο Μουσαβί είναι επίσης εκπρόσωπος για τα εν εξελίξει ναυτικά γυμνάσια στον Κόλπο, τα οποία έχουν επισκιασθεί από απειλές και κόντρα απειλές των ΗΠΑ όσον αφορά τα Στενά του Χορμούζ. Έχουν υπάρξει επίσης αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς το Σάββατο (χθες), όπως είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο Μουσαβί, ωστόσο οι δοκιμές φέρεται να έχουν αναβληθεί.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σήμερα έγινε με επιτυχία δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Οι δοκιμές πυραύλων υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο μέρος των γυμνασίων που θα λήξουν τη Δευτέρα.

www.kathimerini.com.cy

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube