Κίνα , Συρία 1 Φεβρουαρίου 2012

“Στοπ” από την Κίνα, στο ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία-«Προς εμφύλιο πόλεμο οδεύει η Συρία»

Η Κίνα αντιτίθεται στη χρήση βίας προκειμένου να λυθεί η κρίση στη Συρία, διότι ¨παραβιάζει τις βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις” σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Η Κίνα θεωρεί ότι η χρήση βίας παραβιάζει ” το σκοπό και τις αρχές του ΟΗΕ”, μετέδωσε το Xinhua, χωρίς περεταίρω διευκρινίσεις.

«Προς εμφύλιο πόλεμο οδεύει η Συρία» 

Το δυτικό-αραβικό σχέδιο απόφασης του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία ανοίγει “τον δρόμο για έναν εμφύλιο πόλεμο”, όπως δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ». Μια δήλωση που δείχνει τις προθέσεις της Μόσχας για την στάση που θα κρατήσει κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που άρχισε χθες βράδυ με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών πολλών μελών του 15μελούς οργάνου.

«Το δυτικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία δεν θα οδηγήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης και η άσκηση πίεσης οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο”, είπε ξεκάθαρα ο ρώσος αξιωματούχος. Το σχέδιο καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραδώσει όλες τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, προκειμένου να προχωρήσει η δημοκρατική και ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Το προσχέδιο που ήρθε στο φως επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αραβικός Σύνδεσμος. Ζητά επίσης από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ προβλέπει τη διεξαγωγή «εκλογών με ελευθερία και διαφάνεια υπό αραβική και διεθνή επίβλεψη». Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν η Κίνα και η Ρωσία, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «τίποτα στην απόφαση αυτή δεν υπαγορεύει στα κράτη να προσφύγουν στη βία ή στην απειλή χρήσης βίας». Η Κίνα, η οποία όπως και η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διατηρεί και αυτή επιφυλάξεις όσον αφορά το σχέδιο απόφασης. Αυτή η στάση των δύο κρατών μόνιμων μελών του Σ.Α. κάνει τους αναλυτές και δυτικούς παράγοντες να μη βλέπουν μία θετική κατάληξη και αβέβαιη μία απόφαση. Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Αντίθετες προσδοκίες εκφράζουν μια σειρά διεθνείς παράγοντες, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι ενωμένο και θα εκφράζει τη διεθνή βούληση με την ψήφιση σχεδίου απόφασης, το οποίο θα καλεί τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ  Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ζητά να ψηφιστεί αυτή η απόφαση.

Καίνε σπίτια αντικαθεστωτικών
Μέσα στη Συρία συνεχίζεται η άγρια καταστολή εξεγερμένων εκ μέρους του καθεστώτος και μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αυτές των ανταρτών, που έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινά να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών κατά… εκατοντάδες. Η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης στη Συρία, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κήρυξε τη χθεσινή μέρα “Μέρα Οργής”, κατηγορώντας τις δυνάμεις του καθεστώτος ότι εντείνουν την καταστολή, διαπράττοντας “σφαγές” εναντίον πολιτών.

Χθες, τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει τα πτώματα 30 ανδρών που σκοτώθηκαν σε τζαμί της Ράσταν. Στην πόλη Ρανκούς οι καθεστωτικές δυνάμεις ανατινάζουν σπίτια, όντας εδώ και μία εβδομάδα περικυκλωμένη από στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ έχουν διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τροφοδοσία με είδη διατροφής, σύμφωνα με καταγγελίες αντικαθεστωτικών. Οι περιγραφές του βασίζονται σε μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα από τους αγρούς ή κατοίκων γειτονικών πόλεων, όπως οι Σαϊντνάγια, Ταλφίτα, Ακαούμπαρ και Χάφιρ “από όπου είναι ορατές ψηλές στήλες καπνού επάνω από τη Ρανκούς”. “Πυρπολούν τα σπίτια με ντίζελ. Το κάνουν για εκδίκηση”, δήλωσε σύρος ακτιβιστής, ο οποίος δεν βρίσκεται στην πόλη.

Την παραίτηση του Aσαντ προβλέπει το προσχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί στον ΟΗΕ

Τον πρόεδρο της Συρίας κ.Μπασάρ αλ-Άσαντ – καλεί το προσχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών – να παραδώσει όλες τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, προκειμένου να προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε για να εξετάσει το σχέδιο αυτό, το οποίο κατ ουσία επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αραβικός Σύνδεσμος για την έξοδο από την κρίση.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι “τίποτα στην απόφαση αυτή δεν υπαγορεύει στα κράτη να προσφύγουν στη βία ή στην απειλή χρήσης βίας”, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλουν η Κίνα και η Ρωσία.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή “εκλογών με ελευθερία και διαφάνεια” υπό “αραβική και διεθνή επίβλεψη”.

Επίσης,  ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ αναμένεται να πάρουν το λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Ευρώπης. Η Ρωσία ωστόσο, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, έχει αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση για αυτό το “απαράδεκτο” προσχέδιο -όπως το χαρακτήρισε- που υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει τη Συρία “σε εμφύλιο πόλεμο”, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Γκενάντι Γκατίλοφ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ.Γκίντο Βεστερβέλε, από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, έκρινε ότι “επείγει” η υιοθέτηση μιας απόφασης με την οποία θα ασκούνται πιέσεις στο καθεστώς της Δαμασκού με στόχο να τερματιστεί η βία. Η κατάσταση στη Συρία “είναι απαράδεκτη και έχει μάλιστα επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε ο κ.Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου.

ΚΕΡΔΟΣ

http://www.e-typos.com
http://www.makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube