REAL TIME |

Γενικά θέματα , Γερμανία 2 Φεβρουαρίου 2012

Μια πρόκληση για το θαύμα της γερμανικής αγοράς εργασίας

Todd Buell

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – H αγορά εργασίας της Γερμανίας αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες με το ποσοστό ανεργίας του Ιανουαρίου να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο τα δεδομένα τείνουν να αποκρύπτουν τον κίνδυνο που ενέχει για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας η μεταβαλλόμενη δημογραφία.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά το εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 34.000 τον πρώτο μήνα του έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση είχαν προβλέψει συρρίκνωση του μεγέθους κατά 10.000, με μερικούς μάλιστα να κάνουν λόγο και για αύξηση του αριθμού των ανέργων, επικαλούμενοι τις κακές καιρικές συνθήκες. Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,7% τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με την ανεργία-ρεκόρ που καταγράφηκε στο σύνολο της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα.


Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ωστόσο πως η γερμανική αγορά εργασίας μεταφέρει μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα. Παρατηρείται μια αξιοσημείωτη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς, με το φαινόμενο να εντείνεται στους τομείς μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ενώ παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζουν η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία.

“Αυτή τη στιγμή αναζητούμε ειδικευμένους εργαζομένους και μηχανικούς στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, IT και πωλήσεων», δήλωσε ο Hauke Hannig, εκπρόσωπος της EBM Papst, γερμανικής εταιρείας κατασκευής ανεμιστήρων και κινητήρων.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης των μισθών σε τέτοια επίπεδα που θα μπορούσαν να αποκλείσουν τη Γερμανία από τη δραστηριότητα σε ορισμένους τομείς.

“Οι συμβάσεις που προβλέπουν υψηλότερους μισθούς είναι πραγματικότητα, και μάλλον θα συνεχίσουν να καταρτίζονται», λέει ο οικονομολόγος της Berenberg Christian Schulz.

Οι μνήμες των εργατικών συνδικάτων από όταν συμφώνησαν σε συγκράτηση μισθών με αντάλλαγμα την ασφάλεια στην εργασία περίπου μια δεκαετία πριν, είναι ακόμη ζωντανές. Κατά συνέπεια, «είναι σχεδόν απίθανο να επιδιώξουν τα επόμενα χρόνια μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Schulz.

Τουλάχιστον βάσει των αριθμών το φαινόμενο της ανεργίας δύσκολα θα επιδεινωθεί στη Γερμανία. Ακόμη και η αύξηση στο μη προσαρμοσμένο συνολικό μέγεθος της ανεργίας είναι καλοήθης, λένε οι ειδικοί. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά περίπου 300.000, με το ποσοστό να μεταπηδά, από το 6,6% το Δεκέμβριο, στο 7,3% τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων εμφανίζει ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση στο 5,9%, από 5,1% προηγουμένως.

Οι ειδικοί, παρ’ ολ’ αυτά, επισημαίνουν ότι πρόκειται για φυσιολογικές εποχιακές διακυμάνσεις που δεν πρέπει να προκαλούν καμία ανησυχία. “Το πρόβλημα με το οποίο είναι πιθανότερο να βρεθεί αντιμέτωπη η γερμανική οικονομία, με τις πιέσεις μάλιστα να αυξάνονται τους προσεχείς μήνες και τρίμηνα, είναι η απουσία δεξιοτήτων», λέει ο οικονομολόγος της IHS Global Insight, Timo Klein.

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι το σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος – της γερμανικής δημογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μελέτη που ολοκλήρωσε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι ο γερμανικός πληθυσμός θα μειωθεί σε μόλις πάνω από 80 εκατομμύρια άτομα έως το 2030 από το σημερινό επίπεδο των 81,8 εκατομμυρίων περίπου. Πιο ανησυχητικό είναι ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί στα 74,5 εκατομμύρια. Στο μεταξύ ο πληθυσμός γηράσκει και το ποσοστό των ηλικιωμένων επί του συνόλου αυξάνεται συνεχώς.

«Η γήρανση θα αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία», εκτιμά ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Σύμφωνα με τον Brzeski, προς το παρόν η Γερμανία “γεύεται τα πλεονεκτήματα μιας γηράσκουσας κοινωνίας,” στο μέτρο που είναι οδυνηρό για τις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό εν τω μέσω μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης. Θα ήταν πολύ δύσκολο και δαπανηρό να προσπαθήσουν να καλύψουν ξανά τις θέσεις εργασίας όταν η ζήτηση θα ανέκαμπτε και πάλι.

Όμως, η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει τις πιέσεις στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς οι συνεισφορές των εργαζόμενων καλύπτουν τις συντάξεις και ο εργαζόμενος πληθυσμός μειώνεται την ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται.

“Τηρώ τις αμφιβολίες μου ότι [η Γερμανία] θα είναι σε θέση να διατηρήσει το σημερινό βιοτικό επίπεδο» με έναν μικρότερο πληθυσμό, παραδέχεται ο Brzeski.

Ένα ελαφρώς ελπιδοφόρο σημάδι είναι η μετανάστευση. Πέρυσι, όταν η Γερμανία άνοιξε επιτέλους τα σύνορά της σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, ο πληθυσμός της αυξήθηκε –αν και όχι σημαντικά- για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης. Η αύξηση του πληθυσμού είναι σίγουρα μεγαλύτερη από 50.000 άτομα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εκτίμησε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου, τοποθεντώντας τον πληθυσμό στα 81,8 εκατ. άτομα. Για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, ο αριθμός των «καθαρών» μεταναστών ξεπέρασε το 2011 το έλλειμμα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η μετανάστευση μπορεί να λύσει μέρος του δημογραφικού προβλήματος δήλωσε ο Brzeski, αλλά επισήμανε ότι η πρόκληση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας μπορεί να σταθεί εμπόδιο για τους δυνάμει μετανάστες. Τα αγγλικά είναι φυσικά μία από τις γλώσσες εργασίας που χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, ωστόσο κάθε αγγελία πρόσληψης θα περιλαμβάνει τη φράση «γνώση της γερμανικής θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν».

© Dow Jones Newswires

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube