Ιράν , Ισραήλ 10 Φεβρουαρίου 2012

Ισραήλ-Ιράν: Πόλεμος ή όχι;

Ισραήλ-Ιράν: Πόλεμος ή όχι;
JSSNews
Για έναν ανώτερο αξιωματούχο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση των εντάσεων που προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες εικασίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες έστειλε την Τετάρτη μήνυμα ειρήνης προς τον ιρανικό λαό σε μια ομιλία του στο Κοινοβούλιο. 
«Δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε εχθροί και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζήσουμε ως εχθροί. Μην αφήνετε τη σημαία της εχθρότητας να επισκιάσει την ιστορική κληρονομιά μας», δήλωσε ο Πέρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φήμες για πιθανή ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων έχουν αυξηθεί, τροφοδοτούμενες από δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών και τα κύρια άρθρα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποκάλεσε πάλι το «καθεστώς» στο Ισραήλ «επικίνδυνο όγκο που πρέπει να εξαλειφθεί». «Από τώρα και στο εξής, θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ομάδα που παλεύει εναντίον του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε. 
Πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, την εποχή του Σάχη, το Ισραήλ και το Ιράν διατηρούσαν στενές σχέσεις συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη αποφασίσει σχετικά με την κατάλληλη απάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 
«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έλαβε απόφαση σχετικά με το τι θα κάνουν. Νομίζω ότι, όπως και εμείς, πιστεύουν ότι το Ιράν πρέπει να διακόψει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων του», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο NBC.
«Κάθε είδος πρόσθετης στρατιωτικής δραστηριότητας στον Κόλπο προκαλεί αναταραχή και έχει ισχυρή επίδραση πάνω μας. Θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, και εξακολουθούμε να έχουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν που συνορεύει με το Ιράν, η λύση που έχει την προτίμησή μας είναι επομένως διπλωματική», εξήγησε. 
Όμως, αν πιστεύουμε την Washington Post και το CNN, ο υπουργός Άμυνας του Λέων Πανέτα, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων  από τον Απρίλιο και μετά έχει αποκτήσει αξιοπιστία.
Οι διεθνείς εικασίες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν «καταστροφικές» συνέπειες, δήλωσε από την πλευρά του ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ.
Οι «εφευρέσεις» περί της πιθανής κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράν […] ανεβάζουν την πίεση και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν προσπάθειες να καταφύγουν σε στρατιωτικές λύσεις με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο κ. Ουλιάνοφ στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, προκάλεσε αναταραχή με την ευχή του για μια επιχείρηση κατά της Τεχεράνης, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Όποιος λέει ‘αργότερα’ μπορεί να ανακαλύψει ότι ‘αργότερα’ μπορεί να είναι ‘πολύ αργά’», είπε.
«Ο θόρυβος και οι εφευρέσεις του Ισραήλ όσον αφορά τις προθεσμίες για την πιθανή παραγωγή πυρηνικών όπλων […] έχουν πολιτικούς και προπαγανδιστικούς στόχους που είναι μακριά από άβλαβους», δήλωσε ο Ουλιάνοφ, επικεφαλής του τομέα ασφάλειας και του αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Καθηγητής Avner Cohen, από το Κέντρο Μελετών για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, θεωρεί από την πλευρά του ότι «στο σημερινό πλαίσιο, οι δηλώσεις για ισραηλινή επίθεση ανήκουν πιθανότατα σε ποσοστό 80% σε μπλόφα, στο μέτρο που το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει».
Αλλά αυτός ο Ισραηλινο-αμερικανικός πρόσθεσε ότι απουσίας διεθνούς δράσης για να  σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, «το Ισραήλ θα μπορούσε να ενεργήσει μόνο του. Από αυτή την άποψη, δεν πρόκειται για μπλόφα».
Jeremyah Albert – JSSNews 

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube