Weather Icon

Η Αρμενία αρνείται να συμμετάσχει στη Eurovision 2012 στο Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία αρνείται να συμμετάσχει στη Eurovision 2012 στο Αζερμπαϊτζάν

ΕΡΕΒΑΝ- Η Αρμενία, δήλωσε την Τετάρτη ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό Eurovion 2012, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία σε σύγκρουση με το Ερεβάν, ανακοίνωσε η τηλεόραση της Αρμενίας που κανονικά μεταδίδει την εκδήλωση. «Η Αρμενία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην έκδοση 2012 του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Μπακού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Gagik Bouniatian, Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Τηλεόρασης της Αρμενίας, η οποία επρόκειτο να μεταδίδει την εκδήλωση. Ωστόσο, αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της άρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει την εκδήλωση, εξέφρασε την απογοήτευσή της με αυτή την «ατυχή» απόφαση. «Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι από την απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού να αποσύρει από το διαγωνισμό της Eurovision φέτος», δήλωσε ο Jon Ola Sand, εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της EBU. «Παρά τις προσπάθειες της EBU και του μεταδότη υποδοχής να εξασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της αρμενικής αντιπροσωπείας στο διαγωνισμό φέτος, συνθήκες πέραν του ελέγχου μας οδήγησαν σε αυτή την ατυχή απόφαση», πρόσθεσε.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται εδώ και χρόνια για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Προσαρτημένη στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη σοβιετική περίοδο, η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, μετά από έναν πόλεμο που στοίχισε 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ του 1988 και 1994.
Μια εκεχειρία υπογράφηκε το 1994, αλλά το Μπακού και το Ερεβάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με το καθεστώς της περιοχής, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή εντάσεων στο Νότιο Καύκασο, μια στρατηγική περιοχή μεταξύ Ιράν, Ρωσία και Τουρκία.
Το Αζερμπαϊτζάν είχε υποσχεθεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αρμενίων συμμετεχόντων της Eurovion και των οπαδών που θα ταξίδευαν στο Μπακού για την εκδήλωση. Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα Αρμενίων τραγουδιστών είχε ήδη ζητήσει, με επιστολή της, το μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην μετέχοντες στη Eurovision.
Η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην αρμενική μπλογκόσφαιρα.
«Θα μπορούσαν να το είχαν ανακοινώσει πολύ πριν, με αξιοπρέπεια, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σεβαστή η απόφαση. Αντίθετα, κατέφυγαν σε ηλίθια προπαγανδιστικά παιχνίδια και κατηγορηματικά ψέματα», έγραψε ο Μίκα Artian.
Ένας άλλος μπλόγκερ υποστήριξε πάντως αυτή την απόφαση. «Τουλάχιστον κάτι καλό έγινε. Τελειώσαμε με αυτό το θέμα», έγραψε ο Narek Galstian.
Το δίδυμο του Αζερμπαϊτζάν Ell και Niki κέρδισε τον περασμένο Μάιο τον 56ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στη Γερμανία. Όπως το υπαγορεύει η παράδοση, το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει την έκδοση 2012 τον προσεχή Μάιο.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube