Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 14 Μαρτίου 2012

Αντιπαράθεση προκαλεί η σερβική απόφαση να συμπεριληφθεί το Κόσοβο στις εκλογές

Αντιπαράθεση προκαλεί η σερβική απόφαση να συμπεριληφθεί το Κόσοβο στις εκλογές
«Δημοκρατία του Κοσόβου» το γκράφιτι σε δρόμο της Πρίστινας.
«Δημοκρατία του Κοσόβου» το γκράφιτι σε δρόμο της Πρίστινας.
Βελιγράδι: Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου προκαλεί η απόφαση του Βελιγραδίου να προκηρύξει δημοτικές εκλογές στο -ανεξαρτητοποιηθέν- Κόσοβο. Εκπρόσωπος της κοσοβαρικής προεδρίας απέρριψε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην πρώην σερβική επαρχία κάνοντας λόγο για κίνηση που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανέφερε ότι η απόφαση της Σερβίας δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

«Ενημερωθήκαμε για την προκήρυξη βουλευτικών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών» ανέφερε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, τονίζοντας πως η προκήρυξη εκλογών στο Κόσοβο δεν είναι σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σερβίας, κυρίως το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου
Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Ο Βρετανός πρέσβης στο Κόσοβο Ίαν Κλιφ δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα επιμείνει, ώστε να μην διοργανωθούν δημοτικές εκλογές από τη Σερβία στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα το ζήτημα του βορείου Κοσόβου θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Σαλγάδο ανέφερε πως το Βελιγράδι δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει μαζί τους για τη διοργάνωση εκλογών στο Κόσοβο, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιοδήποτε σχόλιο.

«Δεν θα προβούμε σε σχόλια μέχρι να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τη Σερβία και άλλους παράγοντες. Είναι πολύ νωρίς, θα μιλήσουμε για το θέμα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» είπε ο εκπρόσωπος της UNMIK στο ραδιοφωνικό σταθμό «Kontakt Plus» της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Αλβανία: Κίνηση «παράνομη και απαράδεκτη»

Άμεση ήταν η αντίδραση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, που καταδίκασε την απόφαση του Βελιγραδίου ως «παράνομη και απαράδεκτη», τονίζοντας ότι «παραβιάζει την ακεραιότητα κυρίαρχης γειτονικής χώρας».

«Οι προσπάθειες της Σερβίας να διεξάγουν εκλογές στο έδαφος του Κοσόβου έρχονται σε αντίθεση με το μέχρι τώρα πνεύμα και περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Σερβία επιδιώκει να ενταχθεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο Όλιβερ Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία όσον αφορά τις εκλογές στο Κόσοβο πρέπει να σεβαστεί το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι διεθνές νομικό έγγραφο.

Ο κ. Ιβάνοβιτς ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Σερβικής Βουλής, της Σερβικής Εκλογικής Επιτροπής και πιθανότατα της σερβικής κυβέρνησης θα συζητήσουν με την UNMIK για να συμφωνήσουν για την τεχνική, επιμελητειακή και πολιτική στήριξη για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Κόσοβο.

«Τεχνικά, δεν θα μπορέσουμε να διεξάγουμε εκλογές, κυρίως νότια του ποταμού Ίμπαρ, αν δεν έχουμε τη στήριξη των διεθνών αποστολών στο Κόσοβο» είπε ο κ. Ιβάνοβιτς.

«Είναι προτιμότερο να έχουμε εκλεγμένους πολιτικούς ηγέτες των Σέρβων σε τοπικό επίπεδο και είναι σημαντικό να έχουμε σε αυτό τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας» επισήμανε.

«Αν δεν έχουμε τη στήριξη αυτή, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την επιχείρηση που σχεδιάζουμε, δηλαδή εκλογές σε τοπικό επίπεδο και τότε θέτουμε σε κίνδυνο και τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που είναι εξίσου πολύ σημαντικές για τους Σέρβους του Κόσοβου» εξήγησε ο κ. Ιβάνοβιτς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube