Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 25 Μαΐου 2012

DAVUTOĞLU ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΤΙΑ (KÜRECIK)

Πρόκειται για νατοϊκή εγκατάσταση αλλά η προστασία της και η κυριαρχία της θα υπόκεινται στο δίκαιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ahmet Davutoğlu, είπε ότι η βάση του αντιπυραυλικού συστήματος στο Kürecik έχει μεταβιβαστεί στην ευθύνη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο καθεστώς της αντιπυραυλικής ασπίδας και ότι στη βάση υπηρετούν ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία από την αρχή προχώρησε γύρω από τις νατοϊκές αρχές.

«Δεν υπάρχει κάτι το νέο που να αφορά τη διαδικασία. Πρόκειται για εγκατάσταση του ΝΑΤΟ.
Η διαδικασία προχώρησε με αυτόν τον τρόπο από το ξεκίνημα. Όπως γίνεται σε πάρα πολλές νατοϊκές εγκαταστάσεις έτσι και εδώ τα κράτη-μέλη προσέφεραν τις δυνατότητες τους κατά την δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση Τουρκία και Αμερική αξιολόγησαν μαζί τις δυνατότητες τους και ανέπτυξαν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

«Το σχέδιο μεταβιβάστηκε στο ΝΑΤΟ όταν ολοκληρώθηκε η φάση δημιουργίας του.

Υπό αυτήν την έννοια πρόκειται για νατοϊκή εγκατάσταση άλλωστε υπάρχει και η σημαία του ΝΑΤΟ. Εδώ μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι από διάφορες χώρες. Από την άποψη ότι βρίσκεται στα τουρκικά εδάφη συνεπάγεται ότι η προστασία της και η κυριαρχία της θα υπόκεινται στο δίκαιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν αμφιβολίες γι’ αυτό. Σε κάθε πιθαμή των εδαφών του Τουρκικού Κράτους ισχύει μόνο και μόνο η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Κάθε στρατιωτικό θέμα έχει και κανόνες που εμπεριέχουν κάποια μυστικότητα και θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι».

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube