«Νόμιμη πράξη» χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, καθώς και την πρόσφατη πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σε ένα σπάνιο δημόσιο κήρυγμά του, κατά την προσευχή της Παρασκευής και την τελετή μνήμης για τον Χασάν Νασράλα, στο Μεγάλο Τζαμί της Τεχεράνης, και έχοντας ένα όπλο δίπλα του, ο Χαμενεΐ ανέφερε ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν έναν κοινό εχθρό.

Μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, κάλεσε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αντίσταση.

Είπε επίσης ότι «η πολιτική του εχθρού είναι διαίρει και βασίλευε», σημειώνοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι είχαν το δικαίωμα να ορθώσουν ανάστημα».

«Δεν θα καθυστερήσουμε, ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να δέσουν τη ζώνη άμυνας από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη, από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους».

Είπε επιπλέον ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα βιαστεί να απαντήσει στο Ισραήλ». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι «προσποιείται πως κερδίζει μέσω δολοφονιών αμάχων».

«Ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ» η πυραυλική επίθεση

Ανέφερε επιπλέον ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του θυμού και η ενίσχυση των κινήτρων αντίστασης.

Υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, ενώ ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ήταν μια «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματά του».

Ναυτεμπορική