Video , Ιράν , Ισραήλ , Λίβανος , Τουρκία 4 Οκτωβρίου 2024

Τρόμος στην Τουρκία για επέκταση του πολέμου

Τρόμος στην Τουρκία για επέκταση του πολέμου

Σάββας Καλεντερίδης: Πως το Ισραήλ ενθαρρύνθηκε και επεχείρησε την εξόντωση Νασράλα. Ποιές είναι οι φοβίες του Ιράν που εκφράστηκαν δια στόματος του προέδρου του, οι οποίες ακουμπάνε και την Τουρκία, αφού ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχία ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις να είναι ενωμένη και να χαράσσει στρατηγικό σχεδιασμό, γιατί όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή την αφούν άμεσα.

Διαβάστε μερικά σημεία των δηλώσεων του Σάββα Καλεντερίδης στον Μάριο Πούλλαδο και το Ράδιο Πρώτο:

Ο ηγέτης κόμματος στο Ιράν κατηγόρισε την κυβέρνηση Πεζεσκιάν, ότι εξαπατήθηκε από τις ΗΠΑ, ότι αν το Ισραήλ χτυπούσε το Ιράν, αυτό αυτό θα δημιουργούσε προσχώματα στη διαδικασία υπογραφής συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γαζά. Αυτό το σκεπτικό του Ιρανού πολιτικού ενθάρρυνε το Ισραήλ να χτυπήσει τον Νασράλα. Αξίζει να του δώσουμε σημασία. Προφανώς με την εξόντωση του Νασράλα, ο στόχος του Ισραήλ είναι διπλός. Πρώτον η αποδυνάμωση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Επίσης είχαμε βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές Αυτός είναι ο στόχος της αποδυνάμωσης της Χεζμπολάχ ώστε να μπει το Ισραήλ με χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Δεύτερος στόχος είναι να φανεί αδύναμος πάτρωνας το Ιράν σε αυτές τις δυνάμεις.

Προφανώς υπάρχουν απόψεις στην ηγεσία θρησκευτικής και πολιτικής για το πως θα απαντήσει το Ιράν στην εξόντωση Χανίγια και Νασράλα. Είπε και κάτι άλλο σημαντικό ο Πεζεσκιάν. Αν συμβεί κάτι στο Ιράν τότε θα ξεφυτρώσουν τέσσερα κράτη και τα κατονόμασε. Το Κουρδιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Βελουχιστάν και το Χουζιστάν. Γι’αυτό πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην εθνική μας ενότητα. Τί σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει μια θεωρία που ενστερνίζεται και η Μόσχα, ότι σε περίπτωση που έχουμε εμπλοκή του Ιράν σε πόλεμο με το Ισραήλ, αυτό θα οδηγήσει πιθανόν στην ανατροπή της ηγεσίας της Ισλαμικής Επανάστασης και μετά ίσως δούμε το σενάριο που ειπώθηκε δια θέματος Πεζεσκιάν. Εδώ τίθεται ένα θέμα. Ποιά άποψη θα επικρατήσει στο Ιράν.

Ο Νετανιάχου ζήτησε την ακύρωση συμφωνία οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου και για το φυσικό αέριο. Γιατί θα δημιουργηθεί Buffer zone στον Νότιο Λίβανι. Αν δημιουργηθεί αυτό με τα επίπεδα κατοχής όπως στα υψίπεδα του Γκολάν, τότε θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία, για να εκμεταλλευτεί όλα τα κοιτάσματα.

Η δήλωση του Ερντογάν για τη δήλωση Νασράλα ήταν στο 1/10 της περιεκτικότητας της ισχύος για Χανίγια. Δεν ανέφερε ούτε τη λέξη Νασράλα ούτε τη Χεζμπολάχ. Πόσο θα αντέξει το Ιράν να μην απαντά στο Ισραήλ; Οι φόβοι της Τουρκίας αφορούν για επέκταση του πολέμου. Αν γίνει αυτό που λέει ο Πεζεσκιάν είναι, ότι αν δημιουργηθεί ένα τρίτο κουρδικό κράτος, αντιλαμβάνεστε ποιός έχει σειρά από εκεί μετά (σ.σ.η Τουρκία). Γι’αυτό χαράσσοντας την εθνική μας στρατηγική Κύπρος και Ελλάδα και προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και βάσει αυτών να καθορίζουμε τη στρατηγική μας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube