Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου διατάξει απάντηση, θα λάβει ακόμη μία επίθεση, ακόμη πιο σκληρή από αυτή της Τρίτης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Ιράν  στον απόηχο των ισραηλινών προειδοποιήσεων για αντίποινα.

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Οι προειδοποιήσεις των Ισραηλινών για «οδυνηρό μάθημα»

Προηγήθηκαν προειδοποιήσεις τόσο από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, ότι η Τεχεράνη «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για τη μαζική πυραυλική επίθεση.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε πλήρη αποτυχία την ιρανική πυραυλική επίθεση και πρόσθεσε ότι το Ιράν θα πάρει σύντομα ένα οδυνηρό μάθημα, «όπως και οι εχθροί μας στη Γάζα, τον Λίβανο και άλλα μέρη».

Από την πλευρά του ο Γκάλαντ σχολίασε: «Το Ιράν δεν έχει πάρει το μάθημά του. Όσοι επιτίθενται στο κράτος του Ισραήλ πληρώνουν βαρύ τίμημα».

«Έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να εμποδίσουμε τον εχθρό μέσω ενός συνδυασμού υποδειγματικής συμπεριφοράς των  πολιτών και ενός πολύ ισχυρού συστήματος αεράμυνας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χερζλ Χαλέβι. Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι «Θα επιλέξουμε πότε (το Ιράν θα πληρώσει) το τίμημα και θα αποδείξουμε τις ακριβείς και εκπληκτικές μας ικανότητες επίθεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει και πάλι στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, σπρώχνοντας έτσι τη Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα φανεί εάν και αυτή τη φορά θα θελήσουν παρά την εμπρηστική ρητορική να κάνουν ένα βήμα πίσω για να αποτραπεί μία περιφερειακή σύρραξη, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε παγκόσμια ή βρίσκονται πλέον σε μία τροχιά, από την οποία δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν.

Ναυτεμπορική