Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, από τις ιδρύσεως της το 1960 και εντεύθεν, άντεξε παρά τις τρικλοποδιές και τις υπονομεύσεις που δεχθήκαμε ως κράτος. Άντεξε παρά τις μεγάλες προσπάθειες των διαφόρων δυνάμεων και υπερδυνάμεων να τη διαλύσουν.

ΛΑΘΗ έγιναν. Λανθασμένοι χειρισμοί υπήρξαν, υποβαθμίσθηκαν κίνδυνοι και δεν υπολογίσθηκαν σωστά οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν είχαν ληφθεί υπόψη και οι διαχρονικοί σχεδιασμοί όσων για δεκαετίες επιδίωκαν τον έλεγχο του νησιού. Κι όμως άντεξε τις πιέσεις και τις επιθέσεις. Ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και όταν έχασε εδάφη και πληθυσμός εκδιώχθηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέμεινε και αντιστάθηκε.

ΤΟ 1974, μετά την τουρκική εισβολή, έγινε περισσότερο αντιληπτό ότι το κράτος μας είναι το μοναδικό όχημα για το μέλλον μας.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι η πορεία της ιστορίας και των εξελίξεων έχουν επιβεβαιώσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν και είναι το οχυρό και η ασπίδα, η οποία διασφάλισε και διασφαλίζει την επιβίωση του λαού από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται μέχρι και σήμερα.

ΣΕ μια πατρίδα ημικατεχόμενη, σε επετείους, όπως αυτή της ανεξαρτησίας, έχουν προφανώς ιδιαίτερη σημασία. Γιατί οι αγώνες, οι προσπάθειες εν γένει έχουν διττό στόχο. Και την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ευημερία.

ΓΙΑ πέντε δεκαετίες τώρα, το Κυπριακό δυστυχώς παραμένει άλυτο. Μια ανοικτή πληγή για το λαό και τον τόπο. Προσπάθειες έχουν γίνει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά την αρνητική στάση της κατοχικής δύναμης. Η  Τουρκία εξακολουθεί  να προτάσσει τους διαχρονικούς στρατηγικούς στόχους της, που αφορούν τον έλεγχο του  νησιού. Είναι πρόδηλο ότι με τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων συνδέεται με την επιβίωση του λαού και της χώρας. Σε αυτό τον αγώνα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως το μέλλον τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν συμφέρον να λυθεί το Κυπριακό με την  αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πάντα το κράτος μας. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση να τη διαλύσουν οι γνωστοί- άγνωστοι, οι «συνήθεις ύποπτοι». Ενόψει τούτου θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα υποβαθμιστεί. Αυτή η θέση είναι σημείο αφετηρίας για κάθε συζήτηση.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αποδεικνύεται παίκτης στην περιοχή. Σήμερα, επέτειος της Ανεξαρτησίας μια συνολική αποτίμηση της πορείας από το 1960 και εντεύθεν επιβάλλεται.