Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πληροφορίες που φτάνουν από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για αποδοχή από μέρους του Ερσίν Τατάρ ενός δείπνου με την μορφή τριμερής συνάντησης, το οποίο φαίνεται να «κλειδώνει» εντός Οκτωβρίου. Απ΄εκεί και πέρα, εναπόκειται στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το πώς θα χειριστεί το θέμα, έχοντας υπόψη και τις απαιτήσεις που θέτει ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ διαμηνύει ότι ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με εκπροσώπους των οποίων παρακάθισα σε γεύμα εργασίας, έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση με εμάς, ότι δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού εκτός του καθορισμένου, από το ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πλαισίου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτησε ιδιαίτερα τη δέσμευση και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

«Μια δέσμευση, που απορρέει και από τη δική μας ξεκάθαρη πολιτική βούληση που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι με απλές δηλώσεις, όπως για παράδειγμα σε θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων, των μονομερών μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και με την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ακόμα και σήμερα. Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πώς είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που η δική μας πλευρά απάντησε θετικά και σε κάθε βολιδοσκόπηση που της έχει γίνει. «Όπως επίσης έχουμε απαντήσει θετικά σε όλες τις πιθανές ημερομηνίες που μας έχουν προταθεί για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ξέρουμε τι επιδιώκουμε και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην επιχειρηματολογία μας αλλά και στα οφέλη που δύναται να προκύψουν για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση πάντα, επαναλαμβάνω, του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα ότι πως «αυτή τη στιγμή, αναμένουμε να ενημερωθούμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για την απάντηση της τουρκικής πλευράς στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για ενδεχόμενη συνάντηση εντός Οκτωβρίου, η οποία ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί».\

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας πως «με την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων όχι μόνο για την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας λέγοντας πως οι συζητήσεις που έγιναν «ήταν καθοριστικές στο να αποσαφηνιστούν αρκετά σημεία που θεωρούσαμε επιτακτική την ανάγκη να τεθούν αλλά και στο να καταρτιστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα».

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν και η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε ο,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, λέγοντας πως διανύουν την καλύτερη τους περίοδο και δεν ήταν ποτέ προηγουμένως τόσο αναβαθμισμένες σε όλα τα επίπεδα. Τόνισε επίσης πώς «η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ένα σχήμα που οι ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει με πολύ λίγα κράτη, πλείστα εκ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη και αποδεικνύει το επίπεδο των σχέσεων μας. Πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας πέραν του ότι καθορίζονται σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, θεσμοθετούνται μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο».

Ανέφερε ακόμη πως τον προσεχή Απρίλιο θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για συναντήσεις που αποκλειστικά αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για συμμετοχή του σε επενδυτικό φόρουμ σε σχέση με τη ναυτιλία.

Σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η Κύπρος απέδειξε έμπρακτα ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης και ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας».

«Αναμφίβολα, η εν λόγω εξέλιξη επηρεάζει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας αλλά και λόγω του ότι μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού αυτός ο ρόλος δεν θα πρέπει μόνο να διασφαλίζεται αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», επεσήμανε.

Φιλελεύθερος