Ο Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ουσιαστικά παρουσιάστηκε έτοιμος να πάει σε μία συνάντηση, αλλά αυτή να μην έχει χαρακτήρα επίσημων διαπραγματεύσεων και παράλληλα να μην έχει στοιχεία που να παραπέμπουν σε συζήτηση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτά τα οποία μετέφερε και ο Τούρκος Πρόεδρος στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του. Ο κατοχικός ηγέτης ουσιαστικά φαίνεται να θέτει θέμα ισότιμης αναγνώρισης του ως ηγέτη κράτους, αναγνώρισης κυριαρχίας στο ψευδροκράτος αλλά και αναγνώρισης δικαιώματος απευθείας πτήσεων από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» που εκδόθηκε στα τουρκικά δύο και πλέον ώρες μετά τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη, που έγιναν στ’ αγγλικά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, αναφέρεται ότι ο κ. Τατάρ σημείωσε πως η προσπάθεια της Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Ιούλιο, δεν έφερε θετικά αποτελέσματα αφού δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά στο παρελθόν. Θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον με ευημερία και σταθερότητα. Μπορούμε να κάνουμε το νησί της Κύπρου φάρο ειρήνης σε αυτή την περιοχή. Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι όχι με το να επιμείνουμε σε άκυρες διαπραγματεύσεις που έχουν εξαντληθεί, αλλά στη δυνατότητα να σκεφτόμαστε ‘έξω από το κουτί’», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες τη δέσμευσή του για λύση μέσω διαπραγμάτευσης κι εξέφρασε την άποψη πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συνεργασία, τη διπλωματία και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, στη βάση της ισότητας και με εποικοδομητικό τρόπο.

«Η στάση της τ/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη. Εάν γίνουν αποδεκτά τα εγγενή μας δικαιώματα, δηλαδή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριστική λύση του Κυπριακού. Οι διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση έγιναν με διάφορες διαδικασίες για περισσότερο από μισό αιώνα. Κατέληξαν σε αποτυχία επειδή ο ε/κ ‘λαός’ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία όχι στο Σχέδιο Ανάν που ενέκρινε ο τ/κ ‘λαός’ σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα πριν από 20 χρόνια», επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησε και τις «παρεμποδιστικές πολιτικές της ε/κ πλευράς που βλάπτουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά «επιδεικνύει αυτή τη στιγμή καταπιεστική συμπεριφορά, συλλαμβάνει επενδυτές, προσπαθεί να δυσφημήσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εμποδίζει τους τουριστικούς οργανισμούς να οργανώσουν εκδρομές στην ‘τδβκ’». Η ε/κ ηγεσία, υποστήριξε, στοχεύει να καταστρέψει την τ/κ οικονομία.

«Αυτή η κατάσταση όχι μόνο βλάπτει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο νησί, αλλά καταστρέφει και τις προσπάθειες για τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διάλογο προσανατολισμένο στα αποτελέσματα», επεσήμανε.

Ο κ. Τατάρ και σε αυτές τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τις αναφορές στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο ότι ο κόσμος πρέπει να επωφεληθεί από απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές, τερματίζοντας τα άδικα εμπάργκο – κατά την έκφρασή του – και να δημιουργήσουν ξένα κράτη διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ και την απάνθρωπη και άδικη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’ τα τελευταία 60 χρόνια», ανέφερε.

Είπε πως έχει ελπίδες ειδικά για την νεολαία και ανέφερε ότι ο αγώνας του «είναι να ανακτήσει ο ‘λαός’ μου τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά και για αυτόν τον σκοπό δεν θα εγκαταλείψω αυτόν τον αγώνα».

Βολιδοσκοπεί για σχήμα 4+1 με Τουρκία και Ελλάδα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις και τα όσα έθεσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τα όσα ανέφερε στον αρχισυντάκτη και γενικό συντονιστή της «Κίπρις», Μετέ Τουμερκάν και τα οποία δημοσίευσε χθες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

«Είπα στον Γενικό Γραμματέα ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση της μορφής 4+1 με τη συμμετοχή των ‘μητέρων πατρίδων’ για να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει για το μέλλον της Κύπρου εκτός από την αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης. Δεν θέλουμε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το στάδιο.

Τασσόμαστε υπέρ μιας συνάντησης με τη συμμετοχή των ‘πατρίδων’, όχι των εγγυητριών χωρών», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με την «Κίπρις» και συνέχισε λέγοντας πώς ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τον ρώτησε αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα άτυπο τριμερές δείπνο. «Του είπα ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα άτυπο δείπνο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα των φυσικών πόρων, το υδατικό έργο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την παράτυπη μετανάστευση ή τους υδρογονάνθρακες στη βάση της ισότητας. Θα μιλήσουμε με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει στη βάση της ισότητας», πρόσθεσε.

«Μεταφέραμε τις γνωστές μας απόψεις για την αναγνώριση της ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του ‘ισότιμου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Τα αιτήματά μας βασίζονται στις συνθήκες του 1960. Μεταφέραμε στον Γκουτέρες ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναληφθούν εάν αρθούν τα ‘εμπάργκο’ και οι ‘απομονώσεις’ που έχουν επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’, αλλά ότι δεν θα συζητήσουμε ομοσπονδιακή λύση και υπό αυτές τις συνθήκες”, ανέφερε.

«Είπα ότι εάν συζητηθούν έργα που θα ωφελήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είμαστε πάντα έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε. Δεν είμαστε ποτέ μακριά από τον διάλογο και την επικοινωνία.

Η θέση μας υπό ποιες συνθήκες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σαφής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Αυτό δεν είναι δυνατόν», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι έθεσε το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου από την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Γκουτέρες και πρόσθεσε πως «σε αυτό το στάδιο, τόσο η οικονομική όσο και η πιο ορθολογική προσέγγιση είναι η υλοποίηση του έργου διασύνδεσης μέσω καλωδίου από την Τουρκία. Αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο λύσης τόσο για την τουρκοκυπριακή όσο και για την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης, στον ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε και το θέμα των συλλήψεων για από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας  για τις παράνομες αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα.

Φιλελεύθερος