Από τη στιγμή, όμως, που δεν διακρίνεται άλλη προοπτική, ας αναλάβει η κυβέρνηση και τα κόμματα να εξηγήσουν στους Τουρκοκύπριους, τουλάχιστον, τι σημαίνει λύση δύο κρατών. Το εξηγούν στους Ελληνοκύπριους, που ούτως ή άλλως το απορρίπτουν. Ας εξηγήσουν και στους Τ/κ τι σημαίνει για τους ίδιους.

Επιμένετε να διαπραγματευτούμε λύση δύο κρατών και δεν συζητάτε τίποτε άλλο; Ωραία. Κοπιάστε να το συζητήσουμε. Θα είναι εύκολο, διότι το μόνο που θα διαπραγματευτούμε θα είναι το εδαφικό. Πόσο έδαφος θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν να δώσουν, έχουν να πάρουν. Ας το δούμε και αυτό, διότι μέχρι τώρα έδιναν οι Ε/κ χωρίς να παίρνουν τίποτε.

Αν, λοιπόν, θα καταλήξουμε στα δύο κράτη, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η «τδβκ» δεν μπορεί αυτομάτως να ενταχθεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει από βασανιστική ενταξιακή διαδικασία και με μεγάλο κόστος για να ενταχθεί. Και είναι πλέον πλήρες μέλος. Όπως και στην Ευρωζώνη.

Επομένως, ούτε οι Τ/κ ως πολίτες θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Διότι θα επιλέξουν προφανώς να είναι πολίτες της «τδβκ» και σε περίπτωση συμφωνημένης λύσης δύο κρατών, δεν θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα πολίτες και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα είναι διότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη με προσωρινή αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εδάφη που δεν ελέγχει. Αλλά, οι πολίτες της, όπου κι αν ζουν είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Όχι, όμως, μετά τη λύση δύο κρατών, διότι η προσωρινή αναστολή θα γίνει μόνιμη και νόμιμη.

Επίσης, τερματίζεται και η οικονομική βοήθεια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν €39,5 εκατομμύρια, που είναι η βοήθεια του 2024. Κάθε χρόνο δίνονται περίπου τόσα εκατομμύρια. Ως «χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου», όπως λένε και οι σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν. Επομένως, αφού η επανένωση τερματίζεται και δεν θα χρειάζεται διευκόλυνση, τερματίζονται και τα εκατομμύρια.

Αν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ μάλλον θα περιμένουν να ενταχθούν μαζί με την Τουρκία. Και, για να εξηγούμαστε, αφού θα λυθεί το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος – μέλος, δεν θα έχει κανένα λόγο να στηρίξει ένταξη της Τουρκίας. Ούτε και της «τδβκ». Θα τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Εμείς τον ευρωπαϊκό, οι Τ/κ τον τουρκικό.

Όσο για το φυσικό αέριο, εκεί να δεις εξελίξεις! Όπως έλεγε προχτές ο Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί». Ε, τελειώνει κι αυτό. Άμα συμφωνήσουμε τα δύο κράτη, οι Τ/κ θα έχουν δικαιώματα στα βόρεια και δυτικά του νησιού κι ας τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία. Διότι, τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7, που θα μπορούσαν οι Τ/κ να θεωρήσουν δικά τους, είναι από αυτά που η θρασύτατη τουρκική ηγεσία θεωρεί αυθαίρετα ότι εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε, ως γνωστό τα οικόπεδα με το φυσικό αέριο σε εκείνο το κομμάτι της ΑΟΖ είναι περιορισμένα. Τα περισσότερα με φυσικό πλούτο βρίσκονται νότια, κοντά στα ισραηλινά και τα αιγυπτιακά οικόπεδα.

Με τη λύση δύο κρατών θα ξεκαθαρίσει πολύ πιο απόλυτα, καταλυτικά, η θέση των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Θα είναι πλέον επίσημα οι υπηρέτες της Άγκυρας, που θέλει την Κύπρο ως στρατιωτική ισλαμιστική βάση για να έχει ορίζοντα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Θα έχουν κράτος κατ΄ όνομα οι Τ/κ αλλά στην ουσία θα έχουν μια επαρχία της Τουρκίας. Την οποία ούτε καν θα διοικούν διότι θα την διοικούν οι έποικοι, που θα έρχονται χωρίς καν να τους ρωτούν ούτε για τους τύπους, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο Τούρκος πρέσβης, ο Τούρκος στρατηγός, οι Τούρκοι εργολάβοι και οι Τούρκοι μαφιόζοι. Το ενδεχόμενο να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους και να αυτονομηθούν ως κοινότητα με τη βοήθεια της ενταγμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξανεμιστεί οριστικά.

Έχουν να χάσουν και πολλά άλλα οι Τ/κ με λύση δύο κρατών. Αλλά, αν δεν το καταλαβαίνουν ας το συζητήσουμε ανοικτά, ίσως κάτι καταλάβουν.

Φιλελεύθερος