Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε Μπλίνκεν: Δεν με ενδιαφέρει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε Μπλίνκεν: Δεν με ενδιαφέρει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ti αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic

Ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ότι προσωπικά δεν δίνει προτεραιότητα και δεν ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Atlantic, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία μέσα στο 2024, όπου οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις δυνατότητες εξομάλυνσης με φόντο τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην εμπόλεμη Γάζα.


Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Στη συνομιλία του με τον Μπλίνκεν, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος φέρεται να σημείωσε: «Το εβδομήντα τοις εκατό του πληθυσμού μου είναι νεότερο από εμένα. Για τους περισσότερους από αυτούς, δε γνώριζαν ποτέ πολλά για το παλαιστινιακό ζήτημα. Και έτσι εισάγονται σε αυτό για πρώτη φορά μέσω αυτής της σύγκρουσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Ενδιαφέρομαι προσωπικά για το παλαιστινιακό ζήτημα; Εγώ δεν ενδιαφέρομαι, αλλά οι άνθρωποι μου ενδιαφέρονται, οπότε πρέπει να βεβαιωθώ ότι αυτό έχει νόημα».

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστεί πάνω στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης παλαιστινιακής κρατικής οντότητας ως κρίσιμη συνιστώσα οποιασδήποτε συμφωνίας εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Αναφορές αναφέρουν ότι ο Μπιν Σαλμάν φοβάται για την ασφάλειά του εάν επιδιώξει ανοιχτά την εξομάλυνση χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστίνιους, αναφέροντας ως προειδοποιητικό παράδειγμα τη δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, εμφανίστηκαν αναφορές σχετικά με τη μυστική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για τη διαμόρφωση διπλωματικών σχέσεων, μαζί με την παροχή αμερικανικής ασφάλειας και ισχύος, καθώς και την οικονομική στήριξη ενός προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε πολλές απώλειες, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια εξομάλυνση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Σαουδάραβας αξιωματούχος διαψεύδει τους ισχυρισμούς
Μιλώντας για τους ισχυρισμούς, Σαουδάραβας αξιωματούχος διέψευσε τον απολογισμό της συνομιλίας μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου και του Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι «λανθασμένοι», ανέφερε το Middle East Eye.

Παραμένει διφορούμενο αν ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε αυτά τα αμφιλεγόμενα σχόλια υποβαθμίζοντας τη σημασία του παλαιστινιακού ζητήματος. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν εκδώσει επίσημη δήλωση για το θέμα και το πλαίσιο της διάψευσης του αξιωματούχου περιορίζεται στην έκθεση του Middle East Eye.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube