Κυπριακό: Αποκαλύψεις προθέσεων από Τατάρ

Κυπριακό: Αποκαλύψεις προθέσεων από Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ στις δημόσιες δηλώσεις του έχει κλείσει τις πόρτες για την πραγματοποίηση συνάντησης

Φρίξος Δαλίτης

Η σημερινή συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς το κατά πόσο υπάρχει προοπτική για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντηση εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου. Ο Ερσίν Τατάρ μέχρι στιγμής στις δημόσιες δηλώσεις του έχει κλείσει όλες τις πόρτες για την πραγματοποίηση συνάντησης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες άφησε ένα παράθυρο ανοικτό για συνάντηση των μερών, όπως είπε, όμως την ίδια ώρα θέτει κάποιες προϋποθέσεις που ουσιαστικά δεν αφήνουν περιθώριο για να προχωρήσει η διαδικασία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά ζητά αναγνώριση κυριαρχία του ψευδοκράτους για την πραγματοποίηση συνάντησης. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και το πιθανότερο σενάριο είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες να αναβάλει την πρόθεση του για οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Από πλευράς Λευκωσίας έχει διαμηνυθεί η πρόθεση για συμμετοχή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο.

Ξεκάθαρο μήνυμα για το Κυπριακό έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράνομη εισβολή και κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην στήριξη της Ελλάδας σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών και έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε, από αυτό το βήμα, μια συναισθηματικά φορτισμένη και ειλικρινή ομιλία, ανακαλώντας στη μνήμη τη βία και το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια.

«Εξέφρασε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη δέσμευση. Έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί à la carte και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να διαγραφεί»., σημείωσε και πρόσθεσε πώς η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. «Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ισχυρό μήνυμα θα έστελνε σε όσους επιδιώκουν την ειρήνη σε δυσεπίλυτες διαμάχες ανά τον κόσμο, αν μπορούσαμε να βρούμε μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό ζήτημα;», είπε.

>> Τριμερής με Ιορδανία

Tην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, προετοίμασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Συζήτησαν επίσης για την τριμερή συνεργασία, αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι και της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη, o κ. Κόμπος αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με το επίπεδο συνεργασίας του τριμερούς σχηματισμού σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός και η συνεργασία στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, προστίθεται.

«Οι Υπουργοί προετοίμασαν επίσης την 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στην περιοχή», συμπληρώνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιορδανό ομόλογό του, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις δύο πλευρές να τονίζουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Συζήτησαν επίσης τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή, με τον κ. Κόμπο να υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση». Την ίδια ώρα, καταλήγει η ανακοίνωση, εξήρε τον ηγετικό ρόλο της Ιορδανίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube