Ινδία , Ουκρανία 27 Σεπτεμβρίου 2024

Δεύτερη συνάντηση Μόντι-Ζελένσκι σε έναν μήνα

Δεύτερη συνάντηση Μόντι-Ζελένσκι σε έναν μήνα

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε διμερή συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε περίπου ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός Μόντι είχε επισκεφθεί την Ουκρανία στις 23 Αυγούστου και επανέλαβε την προθυμία της Ινδίας να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους για να διευκολύνει την έγκαιρη επιστροφή της ειρήνης στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Ο Πρωθυπουργός Μόντι είχε επισκεφθεί την Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ζελένσκι στην πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία από τότε που εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το έτος 1992.

Κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στην Ουκρανία ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον να εργαστούν για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων από μια συνολική εταιρική σχέση σε μια στρατηγική εταιρική σχέση στο μέλλον.

Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών δεσμών προς όφελος των λαών και των δύο χωρών που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και διαφάνεια.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μόντι και ο Πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβαν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω συνεργασία για την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών. Συμφώνησαν ότι είναι επιθυμητό να υπάρξει στενότερος διμερής διάλογος από την άποψη αυτή.

«Η ινδική πλευρά επανέλαβε τη θέση αρχών της και εστίασε στην ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου και διπλωματίας, ως μέρος της οποίας, η Ινδία συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, τον Ιούνιο του 2024. Η ουκρανική πλευρά χαιρέτισε αυτή τη συμμετοχή από την Ινδία και τόνισε τη σημασία της υψηλού επιπέδου συμμετοχής της Ινδίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης», ανέφερε η δήλωση.

«Ο Πρωθυπουργός Μόντι επανέλαβε την ανάγκη για ειλικρινή και πρακτική δέσμευση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα έχουν ευρεία αποδοχή και θα συμβάλλουν στην έγκαιρη αποκατάσταση της ειρήνης. Επανέλαβε την προθυμία της Ινδίας να συνεισφέρει με όλους τους δυνατούς τρόπους για να διευκολύνει την έγκαιρη επιστροφή της ειρήνης», προστίθεται.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε σύγκρουση για πάνω από δύο χρόνια.

Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τους ηγέτες των Quad μετά τη συνάντησή τους που διοργάνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 21 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι υποστηρίζουν την τήρηση του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας όλων των κρατών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνίες.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τρομερών και τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών. Καθένας από εμάς έχει επισκεφτεί την Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και το έχει δει από πρώτο χέρι. επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνη με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Σημειώνουμε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου και, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, τον Πρωθυπουργό Μόντι και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε για τη Σύνοδο Κορυφής των Τετραπλών Ηγετών το Σάββατο στην πατρίδα του Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

 

Ο πρωθυπουργός Μόντι πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διμερείς συναντήσεις με πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπάιντεν.  

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube