Σε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο έκτο κατά σειρά τετ α τετ που είχαν τους τελευταίους 14 μήνες.

Στην Αθήνα αποτιμάται θετικά πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και πως υπάρχει συμφωνία για συνεργασία στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Έμφαση δίνεται σε μια θετική ατζέντα που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά στα δύσκολα θέματα. Στην πράξη  ακολουθείται μια διαδικασία βήμα – βήμα στο δρόμο προς το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο  Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025

«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μία περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα επεσήμανε πως: οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Να τονιστεί επίσης  εδώ πως από την προσοχή της Αθήνας δεν ξέφυγε μία αναφορά που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για επίλυση διαφορών  με γνώμονα το διεθνές δίκαιο (βέβαια μένει να φανεί και πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα ο κ.Ερντογάν).

Μιλώντας στο CNN ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν και επεσήμανε πως « είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ». Όπως τόνισε  «αυτό  που θέλουμε, είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος, δημιουργώντας καλύτερους διαύλους επικοινωνίας».

Παραμένει το χάσμα στο Κυπριακό

Σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία που επιχειρείται η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, σε  δημόσιες τοποθετήσεις του ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει στην σκληρή γραμμή. Είναι ενδεικτικό πως, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  επανέλαβε τα περί αναγνώρισης των κατεχόμενων από την διεθνή κοινότητα.

Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικες πηγές για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση».  Να επισημανθεί εδώ πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ναυτεμπορική