REAL TIME |

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία!

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία!

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Προσβολή Ερντογάν προς τον Μητσοτάκη! Τα πράγματα δεν είναι αστεία.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης Χαραλαμπίδη

Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επί τη βάσει ψηφισμάτων ως προϊόν εισβολής και κατοχής. Είναι προσβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προσβολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, όχι γιατί ανήκουμε στο ίδιο έθνος, αλλά γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα. Ο κ.Ερντογάν συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό, γιατί Αθήνα και Λευκωσία του έδωσαν το δικαίωμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε μετά από αυτά που είπε έπρεπε να ακυρώσει τη συνάντηση. Προφανώς είναι εγκλωβισμένος ο Μητσοτάκης. Είναι όμηρος του μεταναστευτικού λόγω της απόφασης της Γερμανίας να καταργήσει όρους της συνθήκης Σένγκεν.

Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό καθιστά όμηρο τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και τον Κύπριο πρόεδρο. Το ερώτημα είναι ποιά ήταν τα βήματα που ακολούθησαν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης. Οι Τούρκοι μας θεωρούν δεδομένους επειδή επενδύουμε μόνο στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι αποδυναμωμένος στο διεθνές σύστημα. Και στην Ουκρανία είναι απών. Συνεπώς το πεδίο στο οποίο μπορούμε να παίξουμε είναι η ΕΕ. Η Τουρκία θέλει πλήρη ένταξη. Είμαστε σε μια λανθασμένη πολιτική και ως προς το Κυπριακό και ως προς τα ελλαδοκρατικά. Ακούσατε τί είπε ο Ερντογάν; “Έχω καθορίσει την ΑΟΖ μου στα δυτικά της Κύπρου μέχρι τη Ρόδο”. Δεν αναγνωρίζει επίρρεια στα νησιά και υφαλοκρηπίδα. Και λέει, ότι θα λυθεί επί τη βάσει τους Διεθνούς Δικαίου. Άρα από αυτήν τη διαδικασία ο Ερντογάν, τί κερδίζει;

Αυτή η κατάσταση αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε εμπέδωση της διχοτόμησης. Ποιός κερδίζει με τις γκρίζες ζώνες; Η Τουρκία καλύπτει τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και στρέφεται στη Μέση Ανατολή. Αφήνει Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Χαμάς, Χεζμπολάχ ώστε να αναδειχτεί το νέο Ιράκ, μέσα στον σουνιτικό κόσμο. Τρίβει τα χέρια της επειδή αποδυναμώνονται Ιράν και Ισραήλ. Πλασάρει τον εαυτό της ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Μέσα από τη στήριξη σε Χαμάς και Χεζμπολάχ απευθύνεται στον μέσο μουσουλμάνο.

Όταν ο Ερντογάν αναφέρεται σε Τουρκία εκτός των τειχών αναφέρεται σε βάσεις σε Αλβανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Σομαλία με κεντρικό βατήρα την Κύπρο. Γιατί δημιούργησε την κρίση στην Κάσο; Για να αποκόψει τις πύλες του Αιγαίου και να δημιουργήσει ασφυξία στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτική των ήρεμων νερών πρέπει να μας προβληματίζει. Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Δεν θα κάνουμε πόλεμο, αλλά πρέπει να κάνουμε αλλαγή πολιτικής. Εμείς ως Κύπριοι δεν έπρεπε να ζητήσουμε οπλικά συστήματα για να εξισορροποήσουμε τις δυνάμεις της Τουρκίας και να μην είμαστε έρμαιο. Πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα που παίρνει το παιχνίδι ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube