Κίνα , Μυστικές Υπηρεσίες , Τσεχία 26 Σεπτεμβρίου 2024

The Singapore Post: Έκθεση Ασφαλείας της Τσεχικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκαλύπτει μυστικές δραστηριότητες της Κίνας

The Singapore Post: Έκθεση Ασφαλείας της Τσεχικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκαλύπτει μυστικές δραστηριότητες της Κίνας

Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη δημιουργία πλαστών προφίλ στο LinkedIn και την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός δικτύου επιρροών.

Η έκθεση χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες των μυστικών επιχειρήσεων της Κίνας.

Η ετήσια έκθεση της Τσεχικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, που δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτει τις μυστικές δραστηριότητες της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη δημιουργία πλαστών προφίλ στο LinkedIn και την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός δικτύου επιρροών. Η έκθεση τονίζει ότι η Κίνα αποτελεί ουσιαστική απειλή για τον ευρωατλαντικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας. Προειδοποιεί ότι η υποχώρηση στην επιρροή της Κίνας θα είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της τεχνολογικής και στρατηγικής τεχνογνωσίας σε ένα σύστημα που έχει τις ρίζες του στην κομμουνιστική δικτατορία. Αυτό το σύστημα υπονομεύει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ίδρυση του πολιτισμού μας. Η έκθεση χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες των μυστικών επιχειρήσεων της Κίνας.

Το πρακτορείο αποκάλυψε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) χρησιμοποίησε τη διπλωματική του αποστολή για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το πολιτικό τοπίο της Πράγας ως μέρος των επιχειρήσεων επιρροής του στην Τσεχική Δημοκρατία. Επιπλέον, το καθεστώς έστειλε πράκτορες πληροφοριών για να σφυρηλατήσουν σχέσεις με τοπικά πρόσωπα με επιρροή. Η έκθεση τόνισε ότι αυτοί οι πράκτορες συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς για να αποκτήσουν «μη δημόσιες πληροφορίες» και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τσεχικού περιβάλλοντος. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της επιρροής και του ελέγχου της Κίνας στην περιοχή.

Κινέζοι πράκτορες πληροφοριών έχουν στοχοποιήσει Τσέχους ακαδημαϊκούς δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ στο LinkedIn.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι Κινέζοι πράκτορες πληροφοριών έχουν στοχοποιήσει Τσέχους ακαδημαϊκούς δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ στο LinkedIn. Παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι πλασματικών συμβουλευτικών εταιρειών ή εταιρειών κυνηγιού κεφαλών με έδρα το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Στη συνέχεια, αυτοί οι πράκτορες ζητούν εκθέσεις ή μελέτες για θέματα που ευθυγραμμίζονται με τα πολιτικά συμφέροντα της Κίνας, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα με το πρόσχημα της επαγγελματικής συνεργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι μελέτες συχνά χρησιμεύουν ως ένα αρχικό βήμα προς μια βαθύτερη συνεργασία, οδηγώντας τελικά στην παροχή συγκεκριμένων, ευαίσθητων πληροφοριών.

Όταν ξένοι μελετητές συμφωνούν να συντάξουν αυτές τις αναφορές, οι Κινέζοι πράκτορες συχνά απευθύνουν προσκλήσεις για ταξίδια με πλήρη χρηματοδότηση στην Κίνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαφών που αισθάνονται μια αίσθηση υποχρέωσης και μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τα κινεζικά συμφέροντα στην Τσεχική Δημοκρατία στο μέλλον, σημείωσε το πρακτορείο. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι αυτές οι προσκλήσεις δεν περιορίζονται σε ερευνητές. Μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πρώην και νυν πολιτικά πρόσωπα, εκπροσώπους εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων και σημαίνοντες ηγέτες επιχειρήσεων.

Αυτή η έκθεση ακολουθεί μια σειρά παγκόσμιων ισχυρισμών για κινεζική κατασκοπεία, εγείροντας ανησυχίες για τις δραστηριότητες του ΚΚΚ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συμμετέχοντες σε δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Κίνα ενδέχεται να προσεγγιστούν από κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών ή να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Η φιλοξενία που παρείχαν οι Κινέζοι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αίσθηση υποχρέωσης, την οποία θα μπορούσαν αργότερα να εκμεταλλευτούν. Αυτή η έκθεση ακολουθεί μια σειρά παγκόσμιων ισχυρισμών για κινεζική κατασκοπεία, εγείροντας ανησυχίες για τις δραστηριότητες του ΚΚΚ.

Αυξανόμενες ανησυχίες για τις μυστικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες κατασκοπείας της Κίνας παγκοσμίως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Linda Sun, πρώην υψηλόβαθμη βοηθός στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, καταδικάστηκε πρόσφατα από αμερικανικό δικαστήριο επειδή ενεργούσε ως πράκτορας του ΚΚΚ σε αντάλλαγμα εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματικές και άλλες παροχές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας κοινοβουλευτικός ερευνητής που κάποτε εργαζόταν για έναν ανώτερο βουλευτή στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα κατηγορήθηκε ότι παρείχε δικαστικές πληροφορίες στο Πεκίνο τον Απρίλιο, μαζί με έναν άλλο άνδρα. Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις μυστικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες κατασκοπείας της Κίνας παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, οι αρχές συνέλαβαν έναν επί μακρόν βοηθό ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) τον Απρίλιο, υποπτευόμενοι ότι εργαζόταν για τη μυστική υπηρεσία του ΚΚΚ και ότι κατασκοπεύει Κινέζους αντιφρονούντες. Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον πρώην γερουσιαστή Frank Creyelman. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ισχυρισμούς ότι κατάσκοποι του ΚΚΚ τον είχαν δωροδοκήσει για χρόνια για να επηρεάσουν τις συζητήσεις στην Ευρώπη.

Η τσεχική υπηρεσία πληροφοριών έχει εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για τις προσπάθειες του ΚΚΚ να φιμώσει τους επικριτές και να διαδώσει την προπαγάνδα του. Η υπηρεσία τόνισε το έντονο ενδιαφέρον του Πεκίνου για την καταστολή της διαφωνίας και την στενή παρακολούθηση γεγονότων που θεωρεί απειλές για την αυταρχική του διακυβέρνηση. Οι κύριοι στόχοι του ΚΚΚ, γνωστοί ως «πέντε δηλητήρια», περιλαμβάνουν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, Ουιγούρους, Θιβετιανούς, υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, κάθε φορά που οι κινεζικές αρχές αντιλαμβάνονται μια εκδήλωση στην Τσεχική Δημοκρατία όπου ενδέχεται να γίνουν αρνητικά σχόλια για την Κίνα, ξεκινούν συστηματικά μέτρα για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία, το περιεχόμενο και τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης. Αυτή η προορατική προσέγγιση στοχεύει να μετριάσει κάθε πιθανή κριτική και να διατηρήσει τον έλεγχο του ΚΚΚ στην αφήγησή του.

Το 2023, η τσεχική υπηρεσία πληροφοριών παρατήρησε τη συνεργασία μεταξύ τσεχικών και κινεζικών Μέσων Ενημέρωσης, ανακαλύπτοντας ότι το κινεζικό περιεχόμενο διανέμονταν κυρίως σε μικρότερα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Αυτό το περιεχόμενο είχε στόχο να διαμορφώσει την αντίληψη του τσεχικού κοινού για την Κίνα, επισημαίνοντας μόνο τις θετικές πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος, αγνοώντας ή αρνούμενοι τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπίεση εθνικών μειονοτήτων και εδαφική επιθετικότητα. Η έκθεση τόνισε ότι η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην εικόνα της τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κατά συνέπεια, εργάζεται ενεργά για να καταστείλει κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να αμαυρώσει την απεικόνισή του ως ηγεμόνα που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τάξη.

ΠΗΓΗ: The Singapore Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube