Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση κατάσβεσης των εστιών φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion» σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν» στο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, έχουν κατασβεστεί τρεις εστίες αφού πρώτα πραγματοποιείται  αδρανοποίηση σε κάθε από τις δεξαμενές που βρίσκονται τα καύσιμα (Inert Gas System). Το αδρανές αέριο που περιέχει ανεπαρκές οξυγόνο (συνήθως λιγότερο από 8%), γίνεται προκειμένου να κατασταλεί η καύση των εύφλεκτων αερίων υδρογονανθράκων.

Η κατάσβεση των εστιών φωτιάς διεξάγεται από το ρυμουλκό διάσωσης «Panormitis»

Εκτιμάται ότι η διαδικασία της όλης επιχείρησης διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στεγάνωση των τρυπών που προκάλεσαν οι εκρήξεις των εκρηκτικών που είχε τοποθετήσει η ομάδα των Χούθι όταν το δεξαμενόπλοιο ήταν αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης.

Το ελληνόκτητο τάνκερ δέχτηκε την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την 21η Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να μεταφέρεται, την επομένη, από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο, στο Τζιμπουτί.

Οι Χούθι, που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν επιδιώξει να διακόψουν κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πηγή: Ναυτεμπορική