Τουρκία 22 Σεπτεμβρίου 2024

Βηματοδότης: Χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Βηματοδότης: Χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Να σκεφτείτε ότι έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε κλειδώσει ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος της συνάντησης. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης.

ανείς, ούτε απ’ την ελληνική ούτε απ’ την τουρκική πλευρά, περιμένει κάτι συγκλονιστικό από τη συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, των Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Να σκεφτείτε ότι έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε κλειδώσει ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος της συνάντησης. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης.

Η χρησιμότητα της συνάντησης έγκειται στην προσπάθεια των δύο πλευρών να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να συντηρήσουν το κλίμα ύφεσης των τελευταίων μηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό που κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στο οποίο η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο.

Άλλωστε, αν υπάρχει μια επιτυχία στα ελληνοτουρκικά το 2024, αυτή έχει να κάνει με το πρόγραμμα διευκόλυνσης χορήγησης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά τη συμφωνία Καιρίδη–Γιόχανσον, τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν οι Τούρκοι επισκέπτες, προς όφελος των τοπικών οικονομιών αλλά και της προσπάθειας προσέγγισης των δύο λαών.

Θα πρόσθετα στα θετικά και τον μηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά αυτές οι καθημερινές πτήσεις των τουρκικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων και drones στο FIR Αθηνών, έγιναν πλέον προκλητική ρουτίνα.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube