REAL TIME |

Ηλεκτρική Διασύνδεση: To Υπουργικό ενέκρινε μόνο τα 25 εκατ. τον χρόνο στον ΑΔΜΗΕ

Ηλεκτρική Διασύνδεση: To Υπουργικό ενέκρινε μόνο τα 25 εκατ. τον χρόνο στον ΑΔΜΗΕ

Χρύσανθος Μανώλη
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το μεσημέρι την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Η απόφαση περιλαμβάνει μία τροποποίηση στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, την οποία θα ενσωματώσει στις αποφάσεις της η ΡΑΕΚ τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

Τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ ημερομηνίας 2/7/24, η οποία προβλέπει ότι η ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα αρχίσει μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης. Με τη σημερινή απόφαση, η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο και θα προέρχονται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για τηνπρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Ο υπουργός Ενέργειας δεν έκανε καμία αναφορά στην παράταση της ισχύος του premium WACC (απόδοση κεφαλαίου-κέρδος) 8.3% για 17 χρόνια αντί για 12 που προβλέπει η υφιστάμενη απόφαση της ΡΑΕΚ. Αυτή η αλλαγή είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών (και της ΡΑΕΚ) στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά προφανώς δεν περιλήφθηκε, άγνωστο γιατί, στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού.

Καμία αναφορά δεν έγινε για τον διαμοιρασμό του κόστους 50-50 μεταξύ καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα, σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που δυνατό να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση ή λειτουργία του έργου, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Δυνατό οι δύο αυτές αποφάσεις (premium Wacc και διαμοιρασμός γεωπολιτικού ρίσκου να αφέθηκαν να ληφθούν τις επόμενες μέρες από τη ΡΑΕΚ, αν και αναμενόταν ότι θα γίνει σχετική αναφορά και στην απόφαση του Υπουργικού.

Δεν έγινε επίσης σαφής αναφορά για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, απόφαση που η ελλαδική πελυρά είχε ζητήσει να επισπευστεί.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube