Το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης συζήτησε και -κατά πληροφορίες- ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Η επίσημη ανακοίνωση εκκρεμεί αν και από την κυπριακή Προεδρία έχει ήδη σταλεί ενημέρωση ότι στις 6 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» έχουν κλειδώσει τα δύο βασικά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ δηλαδή

  • η έναρξη ανάκτησης από τον φορέα υλοποίησης δαπανών για το έργο από το 2025 (συνολικά 125 εκατ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029, με κρατικά κονδύλια) και
  • η επέκταση της παραχώρησης ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στα 17 χρόνια, από τα 12 που είναι σήμερα.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, o αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γιάννης Αντωνίου, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών σε Κύπρο και Ελλάδα ήταν εντατικές την τελευταία εβδομάδα, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα στη Λευκωσία, την περασμένη Τρίτη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το θέμα. Το έργο θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Πέμπτη».

Ναυτεμπορική