REAL TIME |

ΗΠΑ 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτός είναι ο δράσης της δεύτερης επίθεσης κατά Τραμπ! Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας – Προσπαθούσε να στρατολογήσει Αφγανούς για να πολεμήσουν υπέρ του Κιέβου

Αυτός είναι ο δράσης της δεύτερης επίθεσης κατά Τραμπ! Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας – Προσπαθούσε να στρατολογήσει Αφγανούς για να πολεμήσουν υπέρ του Κιέβου

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο ύποπτος που συνελήφθη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθούσε να στρατολογήσει στρατιώτες από το Αφγανιστάν για το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία.

O 58χρονος είχε μάλιστα παραχωρήσει συνέντευξη στους New York Times το 2023, στην οποία έλεγε ότι ήθελε να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια των Ουκρανών κατά της Ρωσίας και ότι επιδίωκε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που είχαν εγκαταλείψει την Ταλιμπάν.

Ο Ρουθ είπε τότε  ότι δεκάδες στρατιώτες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδίαζε να τους μεταφέρει από το Πακιστάν και το Ιράν στην Ουκρανία, σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομα.«Μπορούμε πιθανώς να αγοράσουμε κάποια διαβατήρια μέσω του Πακιστάν, καθώς είναι μια τόσο διεφθαρμένη χώρα», εξηγούσε. To Newsweek τον είχε καταγράψει να μιλάει για τον ίδιο σκοπό, το 2022.

Πίεση για περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία

Ο Ρουθ ανέφερε επίσης στους NYT εκείνη την εποχή ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «για δύο ώρες» για να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Φαίνεται να είχε εμπλακεί σε προσπάθειες στρατολόγησης μέχρι πρόσφατα τον Ιούλιο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook τον Ιούλιο, έγραφε: «Στρατιώτες, παρακαλώ μην με καλέσετε. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κάνουμε την Ουκρανία να δεχτεί Αφγανούς στρατιώτες και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες απαντήσεις τους επόμενους μήνες… παρακαλώ να έχετε υπομονή».

Είχε καταδίκες

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ  καταδικάστηκε για διάφορα κακουργήματα στην κομητεία Γκίλφορντ της Βόρειας Καρολίνας μεταξύ 2002 και 2010, όπως μετέδωσε το CBS News.

Μεταξύ άλλων του ασκήθηκε δίωξη για οπλοφορία, αντίσταση στη σύλληψη, αλλά και τραυματισμό πεζού με το αυτοκίνητό του. Το 2002, αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητό του για έλεγχο. Εκείνος τράβηξε όπλο, διέφυγε και στη συνέχεια ταμπουρώθηκε μέσα σε μία επιχείρηση, για να συλληφθεί λίγο αργότερα.

 Εξαπέλυε «βολές» κατά του Τραμπ στα social media

Ο Ρουθ ήταν αυτοαπασχολούμενος κατασκευαστής οικονομικών κατοικιών στη Χαβάη και ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media, όπου σχολίαζε την επικαιρότητα και την πολιτική. Είχε κατά καιρούς επικρίνει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε μία ανάρτησή του στο Χ τον Ιούλιο, μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, έγραφε, απευθυνόμενος στην Κάμαλα Χάρις. «Εσύ και ο Μπάιντεν θα πρέπει να επισκεφτείτε τους τραυματίες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από τη συγκέντρωση του Τραμπ και να παρευρεθείτε στην κηδεία του δολοφονηθέντος πυροσβέστη. Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα για αυτούς».

Σε μια ανάρτηση τον Απρίλιο στο X έγραψε ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν θα έπρεπε ονομάζεται κάτι σαν KADAF. Κρατήστε την Αμερική δημοκρατική και ελεύθερη. «Οι Τραμπ πρέπει να είναι MASA…να κάνουν τους Αμερικανούς σκλάβους ξανά κύριοι. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι στο ψηφοδέλτιο και δεν μπορούμε να χάσουμε», τόνιζε.

Κρατούσε Καλάσνικοφ, προσπάθησε να διαφύγει

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον σερίφη της κομητείας, ο Ρουθ κατά τη σύλληψή του κρατούσε ένα τουφέκι τύπου AK με διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης κρεμασμένα σε έναν φράχτη και μια κάμερα GoPro.

Βρισκόταν περίπου 400 με 500 μέτρα μακριά από τον Τραμπ κρυμμένος μέσα σε θάμνους, ενώ ο πρώην πρόεδρος έπαιζε γκολφ. Τα υπάρχοντά του εξετάζονται, ενώ έχει ανοίξει έρευνα για πιθανούς συνεργούς.

Το Associated Press ανέφερε ότι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ αφού είδαν ένα άτομο με πυροβόλο όπλο κοντά στο γκολφ κλαμπ του Τραμπ. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει με ένα μαύρο Nissan, αλλά ένας αυτόπτης μάρτυρας φωτογράφισε το όχημά του, γεγονός που βοήθησε στη σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube