REAL TIME |

Aνησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια στο Πακιστάν! Επιδείνωση που αυξάνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας

Aνησυχία για την αυξανόμενη αστάθεια στο Πακιστάν! Επιδείνωση που αυξάνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας

Το Πακιστάν είναι μάρτυρας της αύξησης της βίας που σχετίζεται με την τρομοκρατία, της παρέμβασης του πακιστανικού στρατού σε πολιτικά ζητήματα, της σύλληψης Πακιστανών νομοθετών, των μαζικών διαδηλώσεων και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης.

Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Zalmay Khalilzad, εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη αστάθεια στο Πακιστάν.

Ο Khalilzad είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρώην διπλωμάτης τόνισε ότι το Πακιστάν είναι μάρτυρας της αύξησης της βίας που σχετίζεται με την τρομοκρατία, της παρέμβασης του πακιστανικού στρατού σε πολιτικά ζητήματα, της σύλληψης Πακιστανών νομοθετών, των μαζικών διαδηλώσεων και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης.

Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Zalmay Khalilzad, εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη αστάθεια στο Πακιστάν. Είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει αυξημένη απογοήτευση του κοινού με τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν, στρατηγό Asim Munir, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι διευθύνει την κυβέρνηση. Σε ανάρτησή του στο X, ο Zalmay Khalilzad δήλωσε: «Το #Πακιστάν οδεύει προς αυξημένη αστάθεια; Η εσωτερική βία αυξάνεται λόγω των επιθέσεων των εθνικιστών TTP και Μπαλούτ. Επιπλέον, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους και έχουν μπει ακόμη και στο κοινοβούλιο 7 για να συλλάβουν μέλη. Υπάρχει αυξημένη απογοήτευση του κοινού με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Munir, ο οποίος ουσιαστικά διευθύνει την κυβέρνηση, και αυτό έχει αρχίσει να ξαναρχίζει τις τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις του περασμένου έτους».

“Αραξοβόλιο” του ISIS το Βελουχιστάν

Ο διπλωμάτης ανέφερε επίσης, ότι το ISIS φέρεται να έχει βρει περιοχές εντός του Βελουχιστάν για να τις χρησιμοποιήσει ως βάσεις για ξεκούραση, αποθεραπεία και εκπαίδευση. Είπε ότι η αυξημένη αστάθεια στο Πακιστάν θα επιδεινώσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ τόνισε επίσης τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Πακιστάν όσον αφορά την οικονομία του και πρόσθεσε ότι η χώρα βασίστηκε βαθιά στα πακέτα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει πού οδεύει το Πακιστάν και να εξετάσει τη στάση που πρέπει να λάβει.

 «Το ISIS φέρεται να έχει βρει περιοχές εντός του ασταθούς Βελουχιστάν για να τις χρησιμοποιήσει ως βάσεις για ξεκούραση, αποκατάσταση και εκπαίδευση. Η αυξημένη αστάθεια θα επιδεινώσει μόνο το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Η οικονομία της χώρας παραμένει προβληματική και βαθιά εξαρτημένη από τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ. Αυτό το πρόβλημα, επίσης, θα επιδεινωθεί με την αστάθεια. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει προς τα πού οδεύει το Πακιστάν και να εξετάσει ποια στάση θα λάβει», ανέφερε συν τοις άλλοις ο Khalilzad.

Έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος

Εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Πακιστάν, οι κάτοικοι του Καράτσι εξακολουθούν να παραμένουν αναστατωμένοι για τη σοβαρή έλλειψη βασικών ειδών όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσφατα, οι κάτοικοι της πόλης πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο Hawkes Bay Road μπροστά από το Main Bazar Mauripur, εμποδίζοντας την κυκλοφορία για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ανέφερε η Dawn.

Οι ντόπιοι είχαν δηλώσει ότι το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος είχε επιμείνει τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά την καθημερινότητά τους. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος παρά τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος και λειψυδρία. Παρά την υποβολή πολλών καταγγελιών, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με μια αναφορά που είχε δημοσιευθεί προηγουμένως από την εφημερίδα, το Πακιστάν αντιμετωπίζει επίμονες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση φορτίου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των απαρχαιωμένων υποδομών, της αναποτελεσματικότητας στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στην αυξανόμενη ζήτηση. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube