REAL TIME |

Αλβανία , Τουρκία 15 Σεπτεμβρίου 2024

H διείσδυση της Άγκυρας συνεχίζεται! «Εβδομάδα Τουρκικού Πολιτισμού» στην Αλβανία

H διείσδυση της Άγκυρας συνεχίζεται! «Εβδομάδα Τουρκικού Πολιτισμού» στην Αλβανία

Ξεκίνησε στην Αλβανία η «Εβδομάδα Τουρκικού Πολιτισμού», η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες για την προώθηση της οθωμανικής και τουρκικής παρουσίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με την έκθεση «Φύλλα από τον τουρκικό πολιτισμό» που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Sotir Kolea» της Αλβανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, υπό την αιγίδα της Τουρκικής Πρεσβείας στα Τίρανα και του Ινστιτούτου Τίρανα Yunus Emre (YEE).

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Μαχμούτ Γκιουρτζάν είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας πάνε πολύ πίσω.

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας αποφασιστικός παράγοντας στην παγκόσμια πολιτική με τη σταθερή γραμμή γεμάτη έργα και δράσεις υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Σε αυτή τη διαδικασία, δεν ξέχασε να προστατεύσει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας που αντικατοπτρίζεται αυτό στην ισχυρή πολιτική και οικονομική συνεργασία», όπως είπε.

Ο Γκιουρτζάν πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει το λαμπρό αστέρι των Βαλκανίων με τις δυνατότητές της στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

«Δύο στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι»

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, Ταγιάρ Καγάρ Ατάι, στην ομιλία του, κάλεσε τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικού Πολιτισμού και είπε:

 «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο στρατηγικοί εταίροι και δύο σύμμαχοι.

 Έχουμε μια κοινή ιστορία που χρονολογείται από αιώνες. Πέρυσι γιορτάσαμε την 100ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. «Βρίσκουμε αυτές τις δραστηριότητες πολύτιμες και σημαντικές στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτών των δύο αδερφικών λαών και της επαφής τους», είπε.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης,  Ογκουζάν Σακόγλου,  δήλωσε ότι η έκθεση καλύπτει σημαντικά μέρη και πολιτιστικά στοιχεία όπως το Anıtkabir,  τον Βόσπορο και την Αγία Σοφία, και είπε:

 «Καθώς πλησιάζουμε πιο κοντά στην Τουρκία, γίνεται πολύ σαφές πόσο κοντά είναι τα δύο έθνη μεταξύ τους. «Μέσα από αυτήν την έκθεση δώσαμε έμφαση στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών». είπε.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που παρουσιάζουν πόλεις, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους, παραδόσεις, ιστορικά αντικείμενα και προσωπικότητες στην Τουρκία.

Από την άλλη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Μαργαριτάρια της Τουρκικής Μουσικής» από καλλιτέχνες της Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα με τη συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων.
Η ίδια συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Η Εβδομάδα Τουρκικού Πολιτισμού, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των Διεθνών Εβδομάδων Πολιτισμού, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας της Αλβανίας, θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Anadolu.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube