REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 14 Σεπτεμβρίου 2024

Τα σχέδια των δυτικών συμμάχων για τη Ρωσία και οι απειλές του Πούτιν

Τα σχέδια των δυτικών συμμάχων για τη Ρωσία και οι απειλές του Πούτιν

SHUTTERSTOCK

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με πόλεμο το ΝΑΤΟ

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να “διασχίσουν τον Ρουβίκωνα” στον πόλεμο της Ουκρανίας σε σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο, όπου θα συζητήσουν σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με πόλεμο το ΝΑΤΟ, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι πλησιάζουν σε συμφωνία για πυραυλικά πλήγματα βαθιά στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να τρομάξει τη Δύση, ο Πούτιν προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα θεωρούσε μια τέτοια συμφωνία ισοδύναμη με την άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα το Κρεμλίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Δύση με την ανάκληση της διαπίστευσης έξι Βρετανών διπλωματών. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν τη Ρωσία», δήλωσε.

Η απειλή ήρθε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ να βρίσκεται ακόμη καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον, ενόψει των συνομιλιών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την πιθανή χρήση από την Ουκρανία πυραύλων Κρουζ -Storm Shadow- βρετανικής κατασκευής σε ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση», υπογράμμισε ο Στάρμερ. «Εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφωνηθούν για τα βρετανικά όπλα στη δίωρη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης στη συνέχεια να ανοίξουν το δρόμο για τους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν τα ATACMS – ένα τακτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα -, που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση μεταξύ του Στάρμερ και του Μπάιντεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία και ότι η συμφωνία είχε ήδη συναφθεί, υποσχόμενος ότι η απάντηση της Ρωσίας «θα είναι η κατάλληλη».

Οι Αμερικανοί αντιστέκονται εδώ και καιρό στο να δώσουν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσει τα βαλλιστικά τους όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των δυνάμεων του Κρεμλίνου στο εσωτερικό της Ρωσίας, φοβούμενοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τον πόλεμο με αντίποινα εναντίον ενός στόχου εντός του ΝΑΤΟ, όπως ο κρίσιμος κόμβος εφοδιασμού όπλων στην πολωνική πόλη Rzeszów.

Ωστόσο, η δυναμική έχει πλέον αλλάξει δραματικά, κυρίως χάρη σε ένα μεγάλο φορτίο ιρανικών πυραύλων προς τη Ρωσία, το οποίο οι βρετανικές Αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει μια κρίσιμη ώθηση ισχύος πυρός στον Πούτιν, ακριβώς την ώρα που ο στρατός του επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Ουκρανία με την προέλαση στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ.

Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας έντονης διπλωματίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πέρασε την Τρίτη και την Τετάρτη εγκλωβισμένος σε συνομιλίες με τους Βρετανούς και Ουκρανούς ομολόγους του.

«Βρισκόμαστε πραγματικά στα τελευταία δύσκολα μέτρα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων τώρα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος, όπως και άλλοι σε αυτό το ρεπορτάζ, έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα.

Τέσσερις άλλοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια επίσημη ανακοίνωση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα επιβεβαιωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτό το μήνα, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Στάρμερ, θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόφαση, αν συμφωνηθεί, δεν θα αλλάξει από μόνη της την πορεία του πολέμου, αλλά είναι όλο και πιο ανοιχτοί στις παρακλήσεις της Ουκρανίας ότι θα τους βοηθήσει να ανακόψουν τη ροή των ρωσικών κερδών στο ανατολικό μέτωπο τους τελευταίους μήνες.

Η Βρετανία είχε αποκαλύψει τις προτιμήσεις της υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, τότε υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα» να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Αλλά η Ουάσινγκτον αντιστάθηκε μέχρι τώρα, ανησυχώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα να του επιτραπεί να χρησιμοποιεί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξει αεροδρόμια, εκτοξευτές πυραύλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου πέρα από τα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί έχουν αφήσει το Κρεμλίνο ελεύθερο να «κυνηγά» τις ουκρανικές δυνάμεις χωρίς φόβο αντιποίνων.

Ηγέτες από τις χώρες της Βαλτικής υποστήριξαν τις εκκλήσεις του, επιμένοντας ότι οι φόβοι της Ουάσινγκτον για κλιμάκωση ήταν άστοχοι.

Παρ’ όλα αυτά, η προσδοκία είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα διατηρήσει σαφείς περιορισμούς στους τύπους των ρωσικών στόχων που μπορεί να πλήξει η Ουκρανία.

«Έχουμε παράσχει εκπαίδευση και δυνατότητες», δήλωσε ο Στάρμερ στο POLITICO κατά την πτήση του προς την Ουάσινγκτον. «Και προφανώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη φύση αυτής της ικανότητας.

Πηγές: POLITICO, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube