Τα έγγραφα, που περιλαμβάνουν σύμβαση για την παραγωγή του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, την αλληλογραφία της εταιρείας σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα – αναφέρουν ότι το εργοστάσιο IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiyas από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Για τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη, δεν υπήρχαν νωρίτερα αναφορές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες των πηγών ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για πλήγματα στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές δεν είχαν κάνει ανακοινώσεις για τα λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη , ενώ τα εργοστάσια Kupol και Almaz-Antey, σε σχετικό αίτημα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα , δεν απάντησαν.

Οι δύο πηγές πληροφοριών δήλωσαν ότι το Garpiya, που στα ρωσικά σημαίνει Άρπυια, (ημερόβιο αρπακτικό πτηνό της οικογενείας των Αετιδών), έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και απώλειες αμάχων και στρατιωτών.

Ο Σάμουλε Μπέντετ, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο Center for a New American Security, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι το Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια απεξάρτησης της Ρωσίας από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς Shahed.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το εν λόγω θέμα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές προϊόντων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα προσηλωμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρεται στην δήλωση του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία , λέγοντας ότι η βοήθεια του Πεκίνου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση του πολέμου.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να παρέχουν εξαρτήματα που επιτρέπουν τη ρωσική παραγωγή μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι. «Η εξαγωγή των βασικών εξαρτημάτων στη Ρωσία πρέπει να σταματήσει», αναφέρει.

Το Garpiya έχει βάρος απογείωσης λιγότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραγωγής μεταξύ της Kupol και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας – περίπου παρόμοιο με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ