Τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, μετά τις θερινές διακοπές, είναι προγραμματισμένη η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μια μια πλούσια ατζέντα, στο επίκεντρο της οποίας είναι η παρουσίαση της ατζέντας της Ουγγρικής Προεδρίας, αλλά και το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου που ανέλαβε η χώρα του την 1η Ιουλίου 2024.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις ακόλουθες προτεραιότητες για την εξάμηνη προεδρία της:

  • Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής
  • Συνεκτική και αξιοκρατική πολιτική διεύρυνσης
  • Ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης
  • Διαμόρφωση του μέλλοντος της πολιτικής συνοχής
  • Γεωργική πολιτική της ΕΕ προσανατολισμένη στους γεωργούς

Ο Mάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 13:30 (ώρα Γαλλίας, 14.30 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει κοινοβουλευτική συζήτηση στις 14:00.

Τα θέματα της Ολομέλειας αναλυτικά

Περισσότερα χρήματα και όπλα για την Ουκρανία θα ζητήσει το ΕΚ 

Ψήφισμα που θα υποβληθεί στην ολομέλεια την Πέμπτη αναμένεται να προτρέψει τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο.

Συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Άδειες διαμονής στην Ουγγαρία: ανησυχίες για τον έλεγχο Ρώσων πολιτών 

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή και το Συμβούλιο το ουγγρικό σύστημα παροχής άδειας διαμονής και τις συνέπειές του για τον χώρο Σένγκεν.

Προϋπολογισμός 2025: η θέση του Συμβουλίου «δημιουργεί σύγχυση» 

Σε συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να επικρίνουν τα σχέδια για περικοπές το 2025.

Βενεζουέλα: συζήτηση για την πολιτική κατάσταση και την αντίδραση της ΕΕ 

Στον απόηχο της αίτησης πολιτικού ασύλου στην Ισπανία από τον υποψήφιο πρόεδρο Edmundo González, το ΕΚ θα εξετάσει την απάντηση της ΕΕ στην κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Παγκόσμια μέτρα για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης 

Το ΕΚ θα συζητήσει τη ρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και τον ρόλο της νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο διαδίκτυο.

Φορολογική υπόθεση Apple: συζήτηση για τις συνέπειες της απόφασης 

Οι ευρωβουλευτές θα αναλύσουν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία χαρακτήρισε τις φορολογικές ρυθμίσεις της Ιρλανδίας για την Apple παράνομη κρατική ενίσχυση.

Συζήτηση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και τις προοπτικές ενόψει του χειμώνα.

Απειλές για την ασφάλεια και διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης 

Στον απόηχο της επίθεσης με μαχαίρι στο Solingen της Γερμανίας, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη Δευτέρα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ.

Συζήτηση για τον επίμονο αντισημιτισμό και άλλες μορφές μίσους στην Ευρώπη 

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καταδικάσουν περιστατικά αντισημιτισμού και άλλων μορφών ρητορικής και εγκλημάτων μίσους, απαιτώντας συγκεκριμένες δράσεις από την Επιτροπή.

Συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας 

Οι προκλήσεις και οι συστάσεις πολιτικής που προέκυψαν από τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Ναυτεμπορική