Διώκεται η δικαιοσύνη στο Πακιστάν! Αφαίρεσαν το πτυχίο νομικής από δικαστή επειδή αναφέρθηκε στην παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών σε δικαστικές υποθέσεις

Διώκεται η δικαιοσύνη στο Πακιστάν! Αφαίρεσαν το πτυχίο νομικής από δικαστή επειδή αναφέρθηκε στην παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών σε δικαστικές υποθέσεις

Το ζήτημα του πτυχίου αφορούσε τον δικαστή Tariq Mehmood Jahangiri του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ.

Το δικαστικό σώμα του Πακιστάν έχει βιώσει ατελείωτες επιθέσεις στο σύστημα και στο τελευταίο παράδειγμα προσπαθειών περιορισμού του κράτους δικαίου, μια υποτιθέμενη «επιβεβλημένη» απόφαση του συνδικάτου του Πανεπιστημίου του Καράτσι απογύμνωσε έναν εν ενεργεία δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου του ακυρώνοντας το πτυχίο νομικής του, επειδή μίλησε κατά της παρέμβασης του κατεστημένου στη δικαιοσύνη. 

Σύμφωνα με την άποψη, οι επόμενοι μήνες φαίνονται πολύ κρίσιμοι για τη μελλοντική πολιτική πορεία του Πακιστάν, ενώ το φάσμα του δεσποτισμού διαφαίνεται στο πολιτικό φάσμα με ένα ολοένα και πιο κατακερματισμένο πολιτικό συγκρότημα που παλεύει με ζητήματα νομιμότητας και καταφεύγει σε δρακόντεια μέτρα, αναφέρει έκθεση του Δρ. Sakariya Kareem

Το δικαστικό σώμα του Πακιστάν έχει βιώσει ατελείωτες επιθέσεις στο σύστημα και στο τελευταίο παράδειγμα προσπαθειών περιορισμού του κράτους δικαίου, μια υποτιθέμενη «επιβεβλημένη» απόφαση του συνδικάτου του Πανεπιστημίου του Καράτσι απογύμνωσε έναν εν ενεργεία δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου του ακυρώνοντας το πτυχίο νομικής του, επειδή μίλησε κατά της παρέμβασης του κατεστημένου στη δικαιοσύνη. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, το συνδικάτο του Πανεπιστημίου του Καράτσι την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε το πτυχίο και την εγγραφή ενός υποψηφίου, ο οποίος φέρεται να είναι δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου, μετά από σύσταση της Επιτροπής Αθέμιτων Μέσων (UFM).

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την κράτηση του ακαδημαϊκού και μέλους του συνδικάτου Riaz Ahmed, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία σε μια προσπάθεια να τον εμποδίσει να παραστεί στη βασική συνάντηση, αναφέρει η κορυφαία αγγλική εφημερίδα του Πακιστάν, Dawn.

Ο Riaz Ahmed, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα εφαρμοσμένης χημείας του Πανεπιστημίου του Καράτσι, αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ μόνο αφού το συνδικάτο αποφάσισε να ακυρώσει το πτυχίο, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Ριάζ, ενώ μιλούσε σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα και στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης μετά την απελευθέρωση, ισχυρίστηκε σε μια δήλωση σε βίντεο ότι το ζήτημα του πτυχίου αφορούσε τον δικαστή Tariq Mehmood Jahangiri του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ.

Riaz Ahmed (Εικόνα X@riazahmedis)

Ωστόσο, ούτε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καράτσι, Khalid Iraqi, ούτε οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος του πανεπιστημίου ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια σχετικά με το θέμα, ανέφερε η έκθεση.

Ο Riaz, ο οποίος είχε ήδη αντιταχθεί σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του συνδικάτου σχετικά με την υπόθεση που αφορούσε το πτυχίο του δικαστή μετά από 40 χρόνια, ισχυρίστηκε ότι τον παρέλαβαν από την Tipu Sultan Road όταν πήγαινε στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσει την εν λόγω συνάντηση.

Σύμφωνα με την Dawn, η συνεδρίαση του συνδικάτου έγινε χωρίς τον Ριάζ και μεταξύ άλλων αποφάσεων έδωσε συγκατάθεση για την ακύρωση του πτυχίου του δικαστή.

«Τα μέλη ενέκριναν επίσης τις συστάσεις της Επιτροπής KU UFM [αθέμιτα μέσα], η οποία πρότεινε την ακύρωση του πτυχίου και των καρτών εγγραφής των υποψηφίων που βρέθηκαν σε ανήθικες και ανήθικες πράξεις», δήλωσε το Πανεπιστήμιο του Καράτσι σε δελτίο τύπου. χωρίς να κατονομαστεί ο υποψήφιος.

Ο Ριάζ, ωστόσο, είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος οκτώ ώρες μετά την «παράνομη κράτηση».

Καταδικάζοντας την κράτηση, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), «Το HRCP ανησυχεί βαθύτατα από τις αναφορές ότι ο ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής του Πανεπιστημίου Καράτσι, Δρ Riaz Ahmed συνελήφθη νωρίτερα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε βίαια από άγνωστα άτομα. Περιέργως, επαναφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα αφού η αστυνομία αρνήθηκε ότι τον είχε συλλάβει».

«Είναι η δεύτερη φορά που ο Δρ Ahmad εξαφανίζεται. Εν προκειμένω, δεν κατατέθηκε FIR (αστυνομική κατάθεση) εναντίον του, ρωτώντας γιατί κρατήθηκε καθόλου. Η χρήση τέτοιων τακτικών πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε το HRCP.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Justice Jahangiri, του οποίου το πτυχίο νομικής ακυρώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι, είναι μεταξύ των έξι δικαστών που προηγουμένως παραπονέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την ανώτατη δικαιοσύνη και κατηγόρησαν τη Διυπηρεσιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) για παρέμβαση σε δικαστικές υποθέσεις. 

Η καταγγελία περιελάμβανε ισχυρισμούς για κατασκοπευτικές κάμερες που εντοπίστηκαν στην είσοδο και στην κρεβατοκάμαρα ενός δικαστή, ένα θέμα που φέρεται να διαβιβάστηκε στον ανώτατο δικαστή αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναφορές.

Ένα άρθρο γνώμης του συγγραφέα-δημοσιογράφου Zahid Hussain που δημοσιεύτηκε στη Dawn περιγράφει το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι ως μια άλλη περίπτωση αυξανόμενης θρασύτητας των εξουσιών στη χώρα.

Σχολιάζοντας την «παράνομη κράτηση» του Ριάζ, το άρθρο σημείωσε: «Σε μια χώρα όπου οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, τέτοιος σύντομος παράνομος εγκλεισμός δεν θα άφηνε το χατίρι».

Σύμφωνα με το άρθρο γνώμης, η μοίρα του δικαστή Tariq Mehmood Jahangiri ως δικαστής φαίνεται να έχει πλέον επισφραγιστεί και η ενέργεια εναντίον του δικαστή φαίνεται να είναι μια προειδοποίηση για άλλους δικαστές που αρνούνται να παραβιάσουν τη γραμμή.

«Είναι τώρα επίσης μια δοκιμασία για τον ανώτατο δικαστή να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και να προστατεύσει τους δικαστές από τέτοιες εκδικητικές ενέργειες. Η πίεση στους δικαστές αυξάνεται επίσης με το ανώτατο δικαστήριο να γίνεται ολοένα και περισσότερο το πεδίο μάχης για την επίλυση πολιτικών και συνταγματικών διαφορών καθώς το κοινοβούλιο γίνεται όλο και πιο περιττό», σύμφωνα με το άρθρο γνώμης της Dawn.

Ο συγγραφέας είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πακιστανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διχάσει τον θεσμό και να περιορίσει την εξουσία του. 

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανακατανομή των δεσμευμένων εδρών μπορεί να στέρησε από τον κυβερνών συνασπισμό την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο που απαιτείται για μια συνταγματική τροποποίηση με το πρόσχημα της δικαστικής μεταρρύθμισης, αλλά η τρέχουσα απαλλαγή δεν έχει χάσει ακόμη τις ελπίδες για ανατροπή του απόφαση της πλειοψηφίας», τόνισε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, οι επόμενοι μήνες φαίνονται πολύ κρίσιμοι για τη μελλοντική πολιτική πορεία του Πακιστάν, ενώ το φάσμα του δεσποτισμού διαφαίνεται στο πολιτικό φάσμα με ένα ολοένα και πιο κατακερματισμένο πολιτικό συγκρότημα που παλεύει με ζητήματα νομιμότητας και καταφεύγει σε δρακόντεια μέτρα. 

«Η επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης είναι μέρος των κινήσεων για την ενίσχυση του δεσποτισμού», αναφέρεται στο άρθρο.

«Η εγκατάσταση τείχη προστασίας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών Διαδικτύου δεν πρόκειται να λειτουργήσουν για τη διανομή που βυθίζεται σε βαθιά λασπωμένα νερά», προστίθεται στην γνωμοδότηση. «Οι προκλήσεις είναι πολύ σοβαρές για μια κυβέρνηση που δεν έχει δημόσια εντολή να αντιμετωπίσει και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Η αυξανόμενη εξάρτησή της από το κατεστημένο ασφαλείας έχει αφαιρέσει ακόμη και την προσποίηση της πολιτικής διακυβέρνησης. Η ισχύς του ιδρύματος είναι εμφανής σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube