Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση 12 Σεπτεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι απάντηση η μονομέρης κατάργηση της Σένγκεν

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι απάντηση η μονομέρης κατάργηση της Σένγκεν

Aυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Talk Radio 98,9. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, αλλά η εφαρμογή του Συμφώνου».

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη επισκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, όπως έκανε το 2020 στον Έβρο. Ήταν το πρώτο βήμα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι σημαντικό το θέμα και η Ευρώπη πείστηκε, οπότε και διοχετεύθηκαν κονδύλια».

«Θέλω να τονίσω πως η πολιτική μας μείωσε τις ροές, αποσυμφορήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται ήδη και πλέον έχουμε Τούρκους τουρίστες. Στείλαμε μήνυμα πως δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές. Οι διακινητές αντιμετωπίζουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «υο μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και δη τη Γερμανία όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν. Το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί ισχύει για χερσαία σύνορα.Η λύση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου και η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα πως η εργαλειοποίηση δεν είναι αποδεκτή».

Για τις επαναπροωθήσεις (pushbacks)

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Λιμενικού, ότι επιδίδεται σε συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το Λιμενικό έχει σώσει πολλούς ανθρώπους και είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Από την άλλη, η αποτροπή των παράνομων εισροών είναι καθήκον του Λιμενικού και την επιτελεί. Δεν είναι το Λιμενικό επιτροπή υποδοχής παράνομων μεταναστών. Μίλησα για αποτροπή».

Για το νερό και τη λειψυδρία

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στις τιμές του νερού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε για αυξήσεις, το νερό ήταν και θα είναι φθηνό, για τις λογικές καταναλώσεις. Αυτό που συζητάμε είναι μια προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού. Η Αττική δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας αλλά το νερό αντέχει για τέσσερις ακόμα κακούς χειμώνες. Είναι μπροστά μας το πρότζεκτ για μεταφορά υδάτων από το φράγμα των Κρεμαστών και τον Μόρνο, ώστε η Αθήνα να μην έχει πρόβλημα».

«Το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα πάει στην άρδευση, στη γεωργία δηλαδή. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στην άρδευση και δη στη λειτουργία των θερμοκηπίων», συνέχισε.

Για το ντιμπέιτ και τις εκλογές στις ΗΠΑ: Το καλύτερο ντιμπέιτ είναι το ζωντανό με τους ακροατές. Νομίζω ο νικητής ήταν ξεκάθαρος. Εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, θα συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί.

Για τα ελληνοτουρκικά: Πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και όσο καλύτερα εξοπλιζόμαστε καθόμαστε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, θα το κάνουμε.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube