Ηχηρά μηνύματα για το Κυπριακό, ενόψει και των κρίσιμων ραντεβού στη Νέα Υόρκη, έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Απάντησε στις νουθεσίες για ρεαλιστική προσέγγιση στο Κυπριακό αλλά και στην τουρκική παραπληροφόρηση.

Μιλώντας στο «International Propeller Club» και σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή ο κ. Κόμπος κατέγραψε τα επίμαχα σημεία της σημερινής, ευρύτερης συζήτησης, γύρω από το Κυπριακό, υποδεικνύοντας παράλληλα και τους κινδύνους που κρύβονται.

Ο ΥΠΕΞ υπέδειξε πως «είναι καιρός να κάνουμε την αυτοκριτική μας, είναι καιρός στο εσωτερικό να παύσουμε να ψάχνουμε άλλοθι για τη σταθερή άρνηση της άλλης πλευράς».

Στα περί ρεαλισμού (αφού πέρασαν 50 χρόνια από τα γεγονότα του 1974) απάντησε: «…η όποια παρέκκλιση από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα είναι καταστροφική».

Σε  άλλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην ικανότητα της Τουρκίας «να διαμορφώνει αφήγημα που στους τρίτους είναι ενίοτε εύηχο και που προσφέρει παράθυρο για τα δικά τους συμφέροντα».

Στον τουρκικό ισχυρισμό ότι «υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο» ο ΥΠΕΞ υπέδειξε πως αυτό υφίσταται μέσα από την παρουσία 40 χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων. Σημείωσε ακόμα το τουρκικό αφήγημα περί «απομόνωσης» και ότι «δεν υφίσταται παρανομία στην Κύπρο».

Ο Κ. Κόμπος τόνισε πως «η παραπλάνηση όσο και εάν φτιασιδωθεί, παραμένει παραπλάνηση». Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε, καθημερινά, κίνδυνο υπαρξιακό. Έχουμε καθημερινά αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού στρατού στην «νεκρή ζώνη». Έχουμε την απειλή του εποικισμού των Βαρωσίων. Έχουμε το ραγδαία διογκούμενο σφετερισμό και πώληση παράνομα ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έχουμε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αναβάθμισης του καθεστώτος της παράνομης αποσχιστικής οντότητας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και ευρύτερα εάν υλοποιηθεί η τουρκική πολιτική λύσης δύο κρατών. Σύμφωνα με τον Κ. Κόμπο:

  • Η όποια λογική των δύο κρατών το πρώτο αποτέλεσμα που θα έχει για τους Τουρκοκύπριους είναι να απωλέσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και όλα τα ωφελήματα και πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται.
  • Θα υπάρξει καταστροφικές επιπτώσεις και για τη διεθνή κοινότητα καθώς θα δημιουργήσει προηγούμενο επιβράβευσης της επιθετικότητας, κάτι το οποίο θα συμβεί την περίοδο που έχουμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.

Απαντώντας και στα περί ρεαλιστικής προσέγγισης προειδοποίησε πως «η οποιαδήποτε απομάκρυνση από αυτό που έχει θέσει η διεθνής νομιμότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ρεαλιστικούς όρους δεν θα είναι επωφελές, πρώτα και κύρια για την ίδια τη Διεθνή Κοινότητα».

Επίσης, απάντησε και σ’ όσου αναφέρονται στην ανάγκη παροχής κινήτρων προκειμένου να πειστεί η τουρκική πλευρά για να επανέλθει πίσω στο διάλογο: «Κίνητρα έχουμε δώσει. […] Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η παροχή κινήτρων δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για τη συνεχιζόμενη άρνηση της άλλης πλευράς. Και δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι εις βάρος της ουσίας του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στην «αναζήτηση της μέσης γραμμής, της ζώνης προσγείωσης, μεταξύ των δύο πλευρών με τη διαπραγματευτική τακτική» προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνο. Διότι, αγνοεί μια βασική παράμετρο: το σημείο αφετηρίας των δυο πλευρών. Η μεν, η δική μας πλευρά ξεκινά μέσα από το πλαίσιο που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και εκεί παραμένει. Η άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρα έξω από αυτό το πλαίσιο. Αν διαπραγματευτείς στη λογική της μέσης γραμμής, τότε είσαι μεταξύ της νομιμότητας και της παρανομίας. Η κατάληξη θα είναι η ημιπαρανομία. Η ημιπαρανομία δεν είναι τίποτε άλλο παρά παρανομία».

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την ομιλία και αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε την προσήλωση της Λευκωσίας στις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών:

«Παραμένουμε πλήρως και απόλυτα δεσμευμένοι στην προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού. Και εδώ πήραμε τις πρωτοβουλίες από τον Μάρτιο του 2023 και εντεύθεν, πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων με αποτέλεσμα να επιτευχθεί κινητικότητα με το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα της προσωπικής του απεσταλμένης.  Μετά από επτά χρόνια τέλματος, έγινε μία αρχή στη διαδικασία. Διαδικασία στην οποία είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι. Με μία μόνο βασική προϋπόθεση. Διαπραγμάτευση με αποκλειστική βάση το πλαίσιο λύσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τίποτα έξω από αυτό το πλαίσιο».

Φιλελεύθερος