Η ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ και σημαντική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Προεδρικό της Λευκωσίας, για το πολύκροτο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης, δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια δεν κατέληξε σε συμφωνία καθώς δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί κάποια ζητήματα, τα οποία θέτει εδώ και καιρό η Λευκωσία.

Η ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ των ζητημάτων αυτών, προφανώς και θα ανοίξει το δρόμο για αίσια κατάληξη. Προφανώς και υπάρχουν θέματα, για τα οποία πρέπει να δώσει διευκρινήσεις και η Λευκωσία. Έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θέτουν ζητήματα από τη δική τους οπτική γωνία.

ΤΟ θετικό είναι πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα. Και σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο. Χωρίς να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είναι σαφές πως δεν μπορούν οι συζητήσεις να συνεχιστούν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρξει κατάληξη.

ΕΙΝΑΙ λογικό και αναμενόμενο ενόψει του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, με πολλές παραμέτρους και πτυχές ( πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές) και ως εκ τούτου όλα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν ενδελεχώς.

ΤΗΝ ίδια ώρα, ενώπιον των εμπλεκόμενων υπάρχουν νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει από την τετράωρη συζήτηση στη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Τρίτης. Δεδομένα που διαμορφώθηκαν μέσα από τα όσα συζητήθηκαν και διευκρινίστηκαν. Οι εμπλεκόμενοι, λοιπόν, καλούνται να αξιολογήσουν τα όποια αποτελέσματα και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

ΚΑΙ είναι προφανές ότι και μετά τη σύσκεψη φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της κατάληξης. Παρόλο ότι δεν υπάρχει πλήρη εικόνα για όσα έχουν συζητηθεί στην πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, ωστόσο, οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν πως αναμένονται να γίνουν βήματα.

ΑΥΤΟ ελπίζουμε όλοι να γίνει. Όσα «χιλιόμετρα» απομένουν για να υπάρξει κατάληξη αυτά θα πρέπει να διανυθούν με συναίνεση και εποικοδομητική διάθεση.

ΤΕΤΟΙΑΣ εμβέλειας έργα δεν είναι απλά. Γι αυτό και πρέπει να συζητηθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι. Και το κόστος, η γεωπολιτική διάσταση, το ρίσκο και τα οφέλη για τους εμπλεκόμενους και τους πολίτες. Να είναι επωφελές για τους Κύπριους πολίτες που πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως υπάρχουν προβλήματα. Τα οποία προφανώς και πρέπει να επωμιστούν όλοι ώστε να ξεπερασθούν πιο ομαλά. Με καλή θέληση και διάθεση μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτός να είναι ο στόχος. Αν πάλιν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί.