REAL TIME |

ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα , Μυστικές Υπηρεσίες 11 Σεπτεμβρίου 2024

Έρευνα του CSIS στις ΗΠΑ για κινεζική κατασκοπεία!

Έρευνα του CSIS στις ΗΠΑ για κινεζική κατασκοπεία!

Το μεγάλο, κόκκινο μάτι της Κίνας συνεχίζει να περιφέρεται καθώς αγκαλιάζει κάθε θραύσμα πληροφοριών που μπορεί, αναφέρει ανάλυση του ινδικού πρακτορείου ειδήσεων για την κατασκοπεία του Πεκίνου.

H κατασκοπεία είναι ένα θεμελιώδες μέρος του τρόπου λειτουργίας των Εθνών, για τη συλλογή πληροφοριών και την απόκρουση της ξένης επιρροής. Η Κίνα έχει αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, χρησιμοποιώντας αμειβόμενους υπαλλήλους, μια σειρά από αντιπροσωπευτικές οργανώσεις όπως το United Front Work Department (UFWD) και ακόμη και πολίτες που συλλέγουν δεδομένα για την κυβέρνηση. Οι δυτικές χώρες πέρασαν χρόνια εστιάζοντας στην ισλαμική τρομοκρατία, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πολλές υπηρεσίες πληροφοριών άργησαν να μεταβούν στην απειλή από την Κίνα, των οποίων οι κατάσκοποι έχουν τρεις κύριους στόχους:

– να διαμορφώσουν πολιτικές και οικονομικές τάσεις για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων

– να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ευαίσθητες βιομηχανίες (π. χ. αμυντικές τεχνολογίες) *
– και να παρακολουθούν τους πληθυσμούς της διασποράς (π. χ. Ουιγούροι).

Κάθε φορά που πιάνεται σε κακόβουλες δραστηριότητες, όπου η πειρατεία παραμένει ένας προτιμώμενος τρόπος λειτουργίας, η Κίνα χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως “κακόβουλη συκοφαντία” ή “αβάσιμες κατηγορίες”. Ωστόσο, το FBI αναφέρει στην ιστοσελίδα του: “οι προσπάθειες αντικατασκοπείας και οικονομικής κατασκοπείας που προέρχονται από την κυβέρνηση της Κίνας και το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικονομική ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών ...

Η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικές που επιδιώκουν να επηρεάσουν τους νομοθέτες και την κοινή γνώμη για να επιτύχουν πολιτικές που είναι πιο ευνοϊκές για την Κίνα.Πρόσθεσε ότι μια απάντηση ολόκληρης της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κινεζικών προσπαθειών που στοχεύουν “επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητές, νομοθέτες και το ευρύ κοινό”. Το Κέντρο Στρατηγικών και διεθνών μελετών (CSIS) στις ΗΠΑ εξέτασε γνωστές περιπτώσεις κινεζικής κατασκοπείας από το 2000 έως τον Μάρτιο του 2023. Ανακάλυψε 224 περιστατικά, εξαιρουμένων 1.200 + περιπτώσεων κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κατά πολύ εκείνους οποιασδήποτε άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Οι συγγραφείς της έρευνας σημείωσαν: “όταν ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε καθήκοντα...μία από τις πρώτες πράξεις του ήταν να επαναπροσδιορίσει και να αναπροσανατολίσει την προτεραιότητα συλλογής της Κίνας για την καλύτερη εξυπηρέτηση μακροπρόθεσμων στόχων, περιορίζοντας αυτό που φαινόταν να είναι συλλογή από μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) που προορίζονταν για προσωπικό κέρδος (δηλαδή κλοπή εμπορικής τεχνολογίας και παροχή σε ιδιωτικές εταιρείες για μετρητά ή εύνοιες) ως μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας του κατά της διαφθοράς. Από τα 224 περιστατικά, διαπιστώσαμε ότι το 69% αναφέρθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Σι.

Η έρευνα του CSIS πρόσθεσε: “το μακροπρόθεσμο κόστος για την αμερικανική οικονομία και την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, αλλά οι εκτιμήσεις ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια για εμπορική και τεχνολογική κατασκοπεία. Η κινεζική κατασκοπεία δημιούργησε επίσης ανυπολόγιστη ζημιά στην εθνική ασφάλεια με την κλοπή της τεχνολογίας όπλων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων δοκιμών πυρηνικών όπλων. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει προσθέσει την κλοπή τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών πληροφοριών, τον πολιτικό εξαναγκασμό και τις επιχειρήσεις επιρροής στις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.Σημείωσε επίσης, ” οι Κινέζοι υπήκοοι που έρχονται στις ΗΠΑ για να εργαστούν ή να σπουδάσουν είναι ένα εύφορο έδαφος για στρατολόγηση. Συχνά σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Κίνα ή να έχουν στενά μέλη της οικογένειας που κατοικούν στην Κίνα, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στον εξαναγκασμό.

Πράγματι, η Κίνα μπορεί να στρατολογήσει πολίτες προσφέροντας οικονομικά κίνητρα ή ακόμη και απειλώντας να τιμωρήσει μέλη της οικογένειας που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κίνα. Τα στοιχεία του CSIS διαπίστωσαν ότι το 49% των περιστατικών αφορούσαν άμεσα Κινέζους στρατιωτικούς ή κυβερνητικούς υπαλλήλους, το 41% ήταν ιδιώτες Κινέζοι πολίτες, το 10% ήταν μη Κινέζοι παράγοντες (συνήθως Αμερικανοί που προσλήφθηκαν από την Κίνα), το 46% των περιστατικών αφορούσαν κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο (συνήθως από κρατικούς παράγοντες), το 29% των περιστατικών επιδίωκαν να αποκτήσουν στρατιωτική τεχνολογία και το 54% αναζητούσαν εμπορικές τεχνολογίες.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε μια απότομη πτώση στην κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα μετά από μια συμφωνία του 2015 μεταξύ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τον περιορισμό της εμπορικής κατασκοπείας από κυβερνητικές οντότητες. Ωστόσο, η μείωση αυτή αντιστράφηκε γρήγορα μέσα σε ένα χρόνο από τη συμφωνία. Η Ταϊβάν είναι ιδιαίτερα γεμάτη από ανθρώπους που κατασκοπεύουν υπέρ της Κίνας. Για παράδειγμα, τρία συνταξιούχα μέλη του Γραφείου Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ταϊβάν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στις 6 Σεπτεμβρίου, αφού κρίθηκαν ένοχοι για τη δημιουργία ενός δικτύου κατασκοπείας και τη διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών στην Κίνα. Δύο συνταγματάρχες και ένας στρατηγός, καθώς και ένας άλλος αξιωματικός που αθωώθηκε αργότερα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, είχαν κατηγορηθεί το 2021 για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις πηγές πληροφοριών, τις οργανώσεις και το προσωπικό της Ταϊβάν και για την ανάπτυξη του δακτυλίου κατασκοπείας.

Η Κίνα τους προσέλαβε με προσφορές επιχειρηματικών κινήτρων, μετρητών και δωρεάν ταξιδιών. Επίσης στην Ταϊβάν, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε οκτώ σημερινούς και συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματικούς στις 22 Αυγούστου για την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού κινεζικού δικτύου κατασκοπείας. Αυτό περιλάμβανε ακόμη και μια τολμηρή συνωμοσία για να πετάξει ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook στο κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong στο Στενό της Ταϊβάν! Με τέτοια κακομεταχείριση εντός του στρατού της Ταϊβάν, δεν είναι περίεργο που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να το πουλήσουν κορυφαίες πλατφόρμες όπως το μαχητικό F-35. Οι ποινές τους κυμαίνονταν από 18 μήνες έως 13 χρόνια και οι κατηγορούμενοι περιλάμβαναν μέλη της 601ης Ταξιαρχίας της Διοίκησης Αεροπορίας και Ειδικών Δυνάμεων. Είχαν προσληφθεί από δύο Ταϊβανέζους επιχειρηματίες που εργάζονταν στην Κίνα.

Δύο κατώτεροι αξιωματικοί είχαν επίσης πληρωθεί για να κινηματογραφήσουν τους εαυτούς τους λέγοντας, “σε καιρό πολέμου, συμφωνώ να παραδοθώ στο Κινεζικό PLA.Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν παραδέχτηκε ότι η Κίνα στοχεύει τον στρατό και το προσωπικό της για διείσδυση και κατασκοπεία, και ως εκ τούτου όλες οι μονάδες πρέπει να ενισχύσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση εθνικής ασφάλειας για την προστασία των πληροφοριών. Επιπλέον, όλο το προσωπικό πρέπει να προστατεύει διαβαθμισμένο υλικό, να αναφέρει ύποπτες δραστηριότητες αμέσως και να συνεργάζεται με αξιωματικούς για να αποτρέψει την διείσδυση από κατασκόπους.

Η Νέα Ζηλανδία, μέλος των πέντε ματιών και μια χώρα που σπάνια μιλάει εναντίον της Κίνας, γίνεται επίσης πιο φωνητική για την κακόβουλη κινεζική δραστηριότητα. Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο “Το περιβάλλον απειλής ασφάλειας της Νέας Ζηλανδίας” που κάλεσε συγκεκριμένα την Κίνα. “Ο βραχίονας πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι γνωστός για τη χρήση επαγγελματικών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό ανυποψίαστων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων των Νεοζηλανδών. Προσφέρονται ψεύτικες συμβουλευτικές θέσεις εργασίας ή παρόμοιοι ρόλοι που μπορούν να επιλεγούν για την αναφορά προνομιακών πληροφοριών. Συχνά αυτό ξεκινά ως ένα αβλαβές αίτημα για ένα άρθρο ή μια αναφορά για ένα καλοήθη θέμα και σιγά-σιγά εξελίσσεται σε πιο ευαίσθητες ερωτήσεις.

Μέχρι τη στιγμή που ο ανυποψίαστος υποψήφιος αντιληφθεί ότι ασχολείται με έναν παράνομο ηθοποιό, συχνά έχουν ήδη μοιραστεί πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα είχαν.Η έκθεση προειδοποίησε για ξένη παρέμβαση που χρησιμοποιεί επίσης παραπλανητικές, καταναγκαστικές ή διεφθαρμένες μεθόδους. Αυτό περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση επιρροής, όπου “τα ξένα κράτη επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη σχέση για να επηρεάσουν έναν αξιωματούχο της Νέας Ζηλανδίας να αναλάβει ή να παύσει μια δραστηριότητα με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ως σύγκρουση συμφερόντων ή ακόμη και δωροδοκία”. Η αυτολογοκρισία είναι ένα παράδειγμα πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Το NZSIS έδωσε επίσης μια μελέτη περίπτωσης για αυτό. “Ένα κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τη Νέα Ζηλανδία ανταποκρίνεται σχεδόν σίγουρα στην κατεύθυνση της ΛΔΚ και επαναλαμβάνει εγκεκριμένα σημεία συζήτησης στη Νέα Ζηλανδία. Ο εκδότης του έχει παρακολουθήσει φόρουμ μέσων ενημέρωσης που διοργανώνονται από τη ΛΔΚ και έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής περιεχομένου με οργανισμούς που συμμορφώνονται επίσης με την αφήγηση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναδημοσιεύει τακτικά υλικό από πηγές που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τη ΛΔΚ. Ενώ αυτός ο τύπος κρατικής επιρροής είναι ο κανόνας σε ορισμένες χώρες, έρχεται σε αντίθεση με τους ευρέως αποδεκτούς δημοσιογραφικούς κανόνες στη Νέα Ζηλανδία.

Το τεράστιο δίκτυο κατασκοπείας της Κίνας διαθέτει διάφορες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν κόμμα, κράτος και στρατό, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην παράταση της διακυβέρνησης του ΚΚΚ. Φυσικά, αυτή η ρύθμιση διαφέρει από την πλειοψηφία άλλων χωρών, όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών δεσμεύονται να υποστηρίξουν το έθνος και όχι ένα μόνο πολιτικό κόμμα. Το μυστικό Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) της Κίνας, που ιδρύθηκε το 1983, είναι υπεύθυνο για την αντικατασκοπεία, τις ξένες πληροφορίες, την εγχώρια επιτήρηση και τις πληροφορίες εθνικής ασφάλειας. Το σύνθημά του είναι”υπηρετήστε τον λαό σταθερά και καθαρά, καθησυχάστε το κόμμα, να είστε πρόθυμοι να συνεισφέρετε, να είστε σε θέση να πολεμήσετε σκληρά και να κερδίσετε”. Ο μόνος ιστότοπός του είναι μια πλατφόρμα αναφοράς όπου οι “καλοί” πολίτες μπορούν να κάνουν σε ύποπτους κατασκόπους.

Ωστόσο, το MSS, για όλη του την περιφέρεια, εξακολουθεί να εξαρτάται από οργανισμούς όπως το UFWD για τη συλλογή πληροφοριών. Σε μια ομιλία του 2014, ο Xi περιέγραψε το UFWD ως “μαγικό όπλο” για την “μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού λαού”. Το UFWD έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται καλοήθη, συχνά παίρνοντας ονόματα όπως “σύνδεσμος φιλίας”. Ο Σι είπε, ” επί του παρόντος, η κατάστασή μας και η αποστολή μας έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Όσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπτυχθεί το ενιαίο μέτωπο κάτω από τη “νέα κατάσταση”, τόσο περισσότερο πρέπει να πραγματοποιηθεί η εργασία του ενιαίου μετώπου.“Ο σι είπε ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό ήταν μια πολύτιμη, νέα εστίαση σε αυτό το έργο.

Η κινεζική κατασκοπεία στις ΗΠΑ πρόσφατα ανακουφίστηκε από την περίπτωση της Λίντα Σουν, μιας πολιτογραφημένης Αμερικανίδας πολίτη που γεννήθηκε στην Κίνα και είχε εργαστεί για την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι ρόλοι της περιλάμβαναν την αναπληρωτή αρχηγό του προσωπικού της Κυβερνήτριας Κάθι Χότσουλ και ως βοηθός του προκατόχου της. Ένα κατηγορητήριο 64 σελίδων ανέφερε ότι η Σουν μαζί με τον σύζυγό της Chris hu, συνωμότησαν και παραβίασαν τον νόμο περί καταγραφής ξένων πρακτόρων, κατηγορώντας την για ξέπλυμα χρήματος, απάτη βίζας και λαθρεμπόριο αλλοδαπών. Η Sun φέρεται να μπλόκαρε και σταθερά την πρόσβαση των Ταϊβανέζων αξιωματούχων σε αξιωματούχους της Νέας Υόρκης και διαμόρφωσε την πολιτική του κράτους προς την Κίνα και την Ταϊβάν. Παρέδωσε δεδομένα στο Γενικό Προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν αποκάλυψε τις σχέσεις της με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης στις αμερικανικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκγιού περιφρόνησε τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Σουν: “τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης έχουν συχνά διαφημίσει τις λεγόμενες αφηγήσεις των “Κινέζων πρακτόρων”, πολλές από τις οποίες αργότερα αποδείχθηκαν αναληθείς ... Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην αβάσιμη συκοφαντία και τη δυσφήμιση που στοχεύει την Κίνα.“Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι συχνά διστάζουν να κατηγορήσουν κάποιον ότι είναι ξένος πράκτορας και, όπως έκανε η Κίνα εδώ με αναφορές σε “συκοφαντίες και κηλίδες”, ρίχνει καύσιμα στη φωτιά παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού.

Οι κρατικές και δημοτικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διείσδυσης στην Κίνα επειδή δεν απαιτούν τον αυστηρό έλεγχο που συμβαίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Άλλες πρόσφατες αμερικανικές υποθέσεις κινεζικής κατασκοπείας είναι δύο άνδρες που κατηγορούνται για τη διαχείριση ενός μυστικού αστυνομικού τμήματος στο κάτω Μανχάταν. τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για καταδίωξη μιας οικογένειας στο Νιου Τζέρσεϋ για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.συν έναν 73χρονο ακτιβιστή που καταδικάστηκε πρόσφατα για δράση και συνωμοσία ως Κινέζος πράκτορας. Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει μυστικά αστυνομικά φυλάκια σε όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την παρενόχληση των κινέζων αντιφρονούντων. Ο διευθυντής του FBI Chris Wray προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι το Πεκίνο θέτει μια “πολύπλευρη επίθεση στην εθνική και οικονομική μας ασφάλεια”. Αναφερόμενος στην υπόθεση της Λίντα σουν, η Χέδερ Μακμάχαν, πρώην Ανώτερη Διευθύντρια στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο πληροφοριών του Προέδρου, σημείωσε επίσης: “αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου δεν είναι ένα μοναδικό περιστατικό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αντί να παραδεχτεί το ρόλο του στην διάχυτη κατασκοπεία, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι το θύμα. Στα μέσα Αυγούστου, το MSS δημοσίευσε στο WeChat ότι είχε αποκαλύψει περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις ταϊβανέζικης κατασκοπείας. Σε μια” σκληρή απεργία “καταστολή, το υπουργείο δήλωσε ότι είχε καταστρέψει” ένα μεγάλο αριθμό δικτύων κατασκοπείας ” που δημιουργήθηκαν από την Ταϊβάν στην ηπειρωτική Κίνα. “Τιμωρούσε αυστηρά τους κατασκόπους που πραγματοποίησαν κλοπές πληροφοριών, διείσδυση και σαμποτάζ, σύμφωνα με το νόμο, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά την ασφάλεια των βασικών μυστικών της χώρας μας”, ανέφερε με χαρά το MSS. Ένα άτομο που είναι γνωστό ότι συνελήφθη ήταν ο Ταϊβανέζος πολιτικός ακτιβιστής γιανγκ τσι γιουάν.

Κρατούμενος στο Wenzhou τον Αύγουστο του 2022, το Πεκίνο τον κατηγόρησε ότι είναι ηγέτης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Το MSS είπε ότι η σύλληψή του “έδωσε ένα βαρύ πλήγμα και έγινε ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας” για τις αυτονομιστικές δυνάμεις υπέρ της Ανεξαρτησίας. Καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης στα τέλη Αυγούστου, ο Γιανγκ είναι ο πρώτος Ταϊβανέζος που καταδικάστηκε από δικαστήριο της ηπειρωτικής χώρας για απόσχιση. Το MSS πρόσθεσε: “[Έχουμε] αποτρέψει αμέσως τις προκλητικές συνωμοσίες των αυτονομιστών της Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και των εξωτερικών δυνάμεων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την παρέμβαση ξένων χωρών στην κατάσταση του στενού της Ταϊβάν και παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της Ταϊβάν.Νωρίτερα, δύο Καναδοί – ο πρώην διπλωμάτης Michael Kovrig και ο επιχειρηματίας Michael Spavor – συνελήφθησαν και οι δύο από το MSS τον Δεκέμβριο του 2018 για “κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας”.

Πολλοί είδαν την κράτησή τους ως αντίποινα για τη σύλληψη του Καναδού επικεφαλής οικονομικού διευθυντή της Huawei Meng Wanzhou. Πέρασαν 1.019 ημέρες στη φυλακή, και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά την απελευθέρωση του Μενγκ από Κατ ‘ οίκον περιορισμό στον Καναδά. Η περίπτωσή τους έδειξε πώς η Κίνα είναι όλο και πιο παρανοϊκή για τη δυτική επιρροή και πώς επίσης καταπατά ελεύθερα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει έλλειψη δυτικών και Κινέζων πολιτών που είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν ένα τέτοιο καθεστώς για να κερδίσουν οικονομικά ή κάποια άλλη μορφή οφέλους. Το μεγάλο, κόκκινο μάτι της Κίνας συνεχίζει να περιφέρεται καθώς αγκαλιάζει κάθε θραύσμα πληροφοριών που μπορεί.

 

ΠΗΓΗ: ANI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube