Η μόνη θετική πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε από επίσημα χείλη μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Τίποτε άλλο επί της ουσίας της συζήτησης που προηγήθηκε δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά ψες. Λέχθηκε απλώς ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές άκουσαν η μια την άλλη και «η δουλειά θα συνεχιστεί για να υπάρξει κατάληξη».

Από κανένα από τους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη δεν έγινε αναφορά σε κάποια διευθέτηση για την επόμενη συνάντηση ή την επόμενη τηλεδιάσκεψη. Ενδιαφέρον προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην ερώτηση αν οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Απάντησε «και σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως». Ενδεχομένως ο κ. Σκυλακάκης να ήθελε να υποδείξει πως χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις, αφού σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις προφανώς δεν κατέληξαν ούτε χθες.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της χθεσινής σύσκεψης ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου της Nexans, της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει στη Νορβηγία το καλώδιο για τη σύνδεση Κύπρου – Κρήτης, στη βάση συμβολαίου που διατηρεί με τον ΑΔΜΗΕ, συνολικής αξίας 1.4 δισ. Η Nexans φερόταν τις προηγούμενες μέρες έντονα ενοχλημένη από την παράταση των διαβουλεύσουν Κύπρου – Ελλάδας για το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου, καθώς η καθυστέρηση στη λήψη οριστικών και δεσμευτικών αποφάσεων καθυστερεί και την απόφαση του ΑΔΜΗΕ να παραχωρήσει στον κατασκευαστή του καλωδίου το Full Notice to Proceed. Πρόκειται για την τελική δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της παραγγελίας, την οποία όμως ο ελληνικός οργανισμός δεν μπορεί να δώσει ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Δεν έγινε γνωστό ποιες θέσεις κατέθεσε χθες η Nexans υπό το φως της νέας παράτασης που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κάνει χρήση ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, όπως αποφασίστηκε ψες. Είναι αρκετά πιθανό να συναίνεσε και η γαλλική εταιρεία σε νέα ολιγοήμερη παράταση.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τα όποια αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης και να κρίνει ποια από αυτά τη φέρνουν πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία και ποια όχι, ώστε το επόμενο σύντομο διάστημα να κάνει μια τελική προσπάθεια να διασκεδάσει τις εναπομείνασες ανησυχίες της.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των παρενεργειών που θα έχουν οι τελικές αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, να επιλέξει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ή να έχει απευθείας επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να καταγράψει τις δικές τους επίσημες θέσεις πριν οριστικοποιήσει τη δική του απόφαση.

Φιλελεύθερος