Το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία και το Κρεμλίνο «πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «μια απειλή για όλη την Ευρώπη» και δείχνει ότι η «αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή».

«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fath-360» ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σύμφωνα με το Sky News και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει λάβει τώρα τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία».

«Η Ρωσία έχει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή» επεσήμανε.

Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει το Ιράν πως η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα «αποτελούσε δραματική κλιμάκωση» και προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη εντός των επομένων ωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

Ναυτεμπορική