Ως τον μεγάλο εγκέφαλο της κατασκευαστικής εταιρείας Duminka, που ευθύνεται για παράνομες αναπτύξεις του Ομίλου Afik επί ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα παρουσίασε χθες τον κατηγορούμενο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ η κατηγορούσα Αρχή ενώπιον του Μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, Βασίλης Μπίσσας, αιτιολογώντας με νομικά επιχειρήματα και στη βάση μαρτυρικού υλικού, το αίτημά του όπως ο 73χρονος παραμείνει υπόδικος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, αναφέρθηκε σε πτυχές του ανακριτικού έργου που μέχρι στιγμής δεν ήταν ευρέως γνωστές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε κατάθεση που έδωσε ο οδηγός του Αϊκούτ λίγο μετά τη σύλληψη του εργοδότη του. Ο υπάλληλος του επιχειρηματία όταν ρωτήθηκε από μέλος της Αστυνομίας ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Duminka, φέρεται να απάντησε ότι «το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας είναι ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ» («The big boss of the company is Simon Mistriel Aykout»).

Κάκος και Μακένζι

Αυτή δεν ήταν η μοναδική μαρτυρία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής για να δείξει ότι ο Αϊκούτ είναι ο εγκέφαλος του σφετερισμού. Ο κ. Μπίσσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε κατάθεση του γνωστού επιχειρηματία ανάπτυξης γης, Σάββα Κάκου. Ο τελευταίος κατέθεσε σε ανακριτή του ΤΑΕ Αρχηγείου ότι μιλούσε με τον έναν εκ των δύο γιων του Αϊκούτ, Τζακ Γιάακοβ Αφίκ, για ενδεχόμενη συνεργασία με στόχο ανάπτυξη στην περιοχή Μακένζι.

Επιπλέον, ο κ. Κάκος κατέθεσε πως από ξενάγηση που του έγινε από τον Γιάακοβ στο CEASAR PROJECT και τα όσα του ανέφερε, προκύπτει ότι ανεγέρθηκαν περίπου 7.000 διαμερίσματα, 30 εστιατόρια, καφετέριες καταστήματα και waterparks, καθώς και ότι αγοραστές ήταν Ισραηλινοί, Ρώσοι, Ιρανοί από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες εθνικότητες.

Ο κ. Μπίσσας, επιχειρηματολόγησε επί μακρόν για να στηρίξει τη σοβαρότητα των κατηγοριών σε βάρος του 73χρονου, ενώ παρουσιάζοντας μαρτυρίες που συνέλεξε η Αστυνομία ήθελε να καταδείξει ότι υπάρχουν προοπτικές καταδίκης του Αϊκούτ και κατά συνέπεια ορατός κίνδυνος φυγοδικίας.

Αναφέρθηκε και στον αριθμό των κατηγοριών, οι οποίες είναι συνολικά 242, αλλά και στο γεγονός ότι το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αφορά το ποσό των €43,5 εκατ. Εξήγησε ότι σε περίπτωση καταδίκης είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβολής ποινής φυλάκισης μέχρι και για 14 χρόνια.

Περιουσία Αϊκούτ σε Λάρνακα

Η υπεράσπιση του Αϊκούτ, τον οποίο εκπροσώπησαν η Μαρία Νεοφύτου και η Νικολέττα Χαραλαμπίδου, επιχείρησε να αντικρούσει τις θέσεις της κατηγορούσας Αρχής.

Η Μαρία Νεοφύτου, αναφέρθηκε σε δεσμούς του Αϊκούτ με τη Δημοκρατία, καθώς και σε περιουσία που αυτός κατέχει στη Λάρνακα, θέλοντας να δείξει πως έχει δεσμούς με τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και ότι δεν έχει πρόθεση να φυγοδικήσει.

Απεκάλυψε, συγκεκριμένα, ενώπιον του τριμελούς δικαστικού σώματος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας (προφανώς μέσω της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) έκανε αίτημα για παγοποίηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη Λάρνακα που είναι στο όνομα του πελάτη της. Άφησε αιχμές για απόκρυψη του γεγονότος.

Τόνισε, ακόμη, ότι ο 73χρονος είναι διατεθειμένος να καταθέσει ως εγγύηση χρηματικό ποσό  €1 εκατομμυρίου.

Θέση της κ. Νεοφύτου ήταν ότι ο πελάτης της δεν έχει καμία συμμετοχή με την κατασκευαστική εταιρεία Duminka, η οποία βρίσκεται πίσω από τις φερόμενες παράνομες αναπτύξεις. Επικαλέστηκε έγγραφο από υπηρεσία του ψευδοκράτους που δείχνει ότι διευθυντές της Duminka είναι οι δύο γιοι του Αϊκούτ. Διερωτήθηκε, ακόμη, γιατί η υπό συζήτηση εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, υποδεικνύοντας σε άλλο σημείο ότι είναι οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία θέτοντας αμφιβολίες για την νομική υπόστασή της.

Υπέδειξε, ακόμη, πρόσωπα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα λέγοντας ότι είναι συγγενείς του Αϊκούτ (κόρη, ανίψια και άλλα μέλη ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος) και πως έχει δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Του επιτέθηκαν στις Φυλακές»

Η κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι λόγω καταγωγής ο κ. Αϊκούτ είναι υπό συνεχή απειλή στις Κεντρικές Φυλακές, αναφερόμενη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και υπονοώντας προφανώς ότι αρκετοί κρατούμενοι είναι αραβικής καταγωγής. «Του επιτέθηκαν με αντικείμενο που ομοίαζε με μαχαίρι» είπε μεταξύ άλλων. Μίλησε για προβλήματα υγείας του πελάτη της, για νοσοφοβία, είπε πως ο προσωπικός χώρος κράτησής του είναι πολύ μικρός (3 τετραγωνικά μέτρα) και ότι ταλαιπωρείται γιατί υποβάλλεται σε παθητικό κάπνισμα. Έκανε λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξε πως σχετικές επιστολές προς τη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος δεν έχουν απαντηθεί.

Το τριμελές δικαστικό σώμα (Χριστιάνα Παρπόττα Π.Ε.Δ., Χρίστος Ρασπόπουλος Α.Ε.Δ., Παναγιώτης Σαββίδης Ε.Δ.) επεφύλαξε την απόφασή του σε σχέση με το ζήτημα κράτησης του Αϊκούτ ως υποδίκου μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, για μεθαύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Προδικαστική ένσταση για δικαιοδοσία εκδίκασης της υπόθεσης

Ο Αϊκούτ δεν απάντησε στις 242 κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος. Αιτία η προδικαστική ένσταση που θα υποβάλει η υπεράσπιση. Οι δικηγόροι του Αϊκούτ, Μαρία Νεοφύτου και Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ανέφεραν ότι το ζήτημα που θέτουν είναι κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Έγινε αναφορά στο εθιμικό δίκαιο και επίκληση σε νομολογία του ΕΔΑΔ και άλλων διεθνών δικαστικών σωμάτων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου οπότε ορίστηκε από το Κακουργιοδικείο η επόμενη δικάσιμος, οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους.

Από νωρίς χθες το πρωί μεγάλος αριθμός Τουρκοκύπριων βρέθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δικαστηρίου. Ενημερωμένη πηγή μάς ανέφερε πως επρόκειτο για υπαλλήλους του Ομίλου Afik. Τη διαδικασία παρακολούθησαν και συγγενικά πρόσωπα του Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις τον πλησίασαν για να του εκφράσουν συμπαράσταση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι 242 και αφορούν σφετερισμό 60 τεμαχίων γης που έχουν ως ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριους. Ανάμεσα σ’ άλλα κατηγορείται για δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης, συνωμοσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι μάρτυρες κατηγορίας ξεπερνούν τους 100.

Ο κατασκευαστικός όμιλος AFIK GROUP άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.

Η διαδικασία ενώπιον Κακουργιοδικείου ήταν ορισμένη για τις 09:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε σχεδόν μετά από επτά ώρες. Λίγο πριν από τις 16:00. Η κατηγορούσα Αρχή δεν ήταν προετοιμασμένη για ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης στο αίτημά της να παραμείνει υπόδικος ο Αϊκούτ. Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να μεταφερθεί το μαρτυρικό υλικό στο Δικαστήριο, ώστε να προετοιμαστεί και η κατηγορούσα Αρχή για να υποβάλει το αίτημα. Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία παραπομπής (Ιούλιος) η Επαρχιακός Δικαστής είχε εκδώσει απόφαση για να μείνει υπό κράτηση ο Αίκούτ μέχρι τις 9/9. Η υπεράσπιση είχε προσφύγει στο Εφετείο, το οποίο επικύρωσε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Φιλελεύθερος