Η μεγάλη ώρα έφτασε. Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μοιράσει τα 26 χαρτοφυλάκια της ΕΕ.

Το κάθε κράτος-μέλος, θέλει σαφώς ένα «γερό» χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να ασκεί επιρροή στις Βρυξέλλες στη λήψη βασικών αποφάσεων: Από την ανταγωνιστικότητα, μέχρι την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την πράσινη ανάπτυξη και τους αγρότες.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα περίπλοκο παζλ.  Άλλωστε, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει υπόψιν της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων, στοίχημα στο οποίο απέτυχε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν επίσης έντονη πίεση για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπός τους θα εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την κ. φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιέζουν να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές τους οικογένειες θα έχουν αρκετή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

Η «καυτή πατάτα», αλλά παράλληλα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, αυτό του ανταγωνισμού, παραμένει ερωτηματικό.

Φυσικά ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Το Politico τον βλέπει ως τον επόμενο Επίτροπο υπεύθυνο για τα θέματα Μεταφορών στην ΕΕ. «Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο μετά την στήριξη στην κ. Φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην Κομισιόν», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Τα βασικά ονόματα που «βλέπει» το Politico

Τιερί Μπρετόν (Γαλλία): Βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία

«Οι σχέσεις μεταξύ Μπρετόν και φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα εύκολες. Χειροτέρευσαν όταν ο Μπρετόν της επιτέθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της. Ως αντίποινα, είναι πιθανό να του δώσει ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα επιθυμούσε. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπρετόν θεωρείται ως πρόσωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές του. Ο κορυφαίος ρόλος του αντιπροσωπεύει όχι μόνο τους φιλελεύθερους αλλά και το βάρος της Γαλλίας στην ΕΕ (παρόλο που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά τις γαλλικές εκλογές)».

Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία): Οικονομία με ευθύνη το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Φίτο, μέλος της σκληρής δεξιάς ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών θα επηρέαζε τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά θα συμφωνήσουν με αυτή την επιλογή. Τον τελευταίο καιρό, η φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να φέρει με “τα νερά της” τη Τζόρτζια Μελόνι, οπότε η ανάθεση της ευθύνης για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία, δίνει στην Ιταλία την ευθύνη για τα βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού στην ΕΕ».

Βάλντις Ντομπρόφσκις (Λετονία): Διεύρυνση ΕΕ & ανασυγκρότηση Ουκρανίας

«Ο Ντομπρόφσκις αποτελεί βαρύ χαρτί του ΕΛΚ. Έχει διαχειριστεί πληθώρα χαρτοφυλακίων οικονομικής φύσεως κατά τη διάρκεια της θητείας του. Παράλληλα φαίνεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα συνδύαζε την οικονομική του τεχνογνωσία με την πολιτική του οντότητα. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφιος για το πολιτικά ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού».

Κάγια Κάλας (Εσθονία): Εξωτερική πολιτική και ασφάλεια

«Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, η οποία έχει ήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για τον ρόλο αυτό από γεωγραφική, πολιτική και διπλωματική άποψη».

Η Κάγια Κάλας θα αναλάβει τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ, μια νευραλγική θέση, με το βλέμμα της ΕΕ και στη γεωγραφική θέση της Εσθονίας. Άλλωστε το όνομα της Κάλας ακουγόταν και για τη θέση της επικεφαλής στο ΝΑΤΟ.

  • Διαβάστε ΕΔΩ όλο το δημοσίευμα

Σημειώστε πάντως κάτι. Το να οριστεί κάποια ή κάποιος Επίτροπος είναι πολύπλοκο, καθώς θα ακολουθήσει μια διαδικασία αξιολογήσεων και ακροάσεων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Βάσει του προγράμματος των Ολομελειών του Σώματος και τα τρία ταξίδια στο Στρασβούργο μέσα σε 20 ημέρες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενδέχεται να φτάσουμε ως τα… Χριστούγεννα για να οριστούν οι νέες και νέοι Επίτροποι.

Ναυτεμπορική