REAL TIME |

Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η Τουρκία μετά από 13 χρόνια θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Η Τουρκία μετά από 13 χρόνια θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Θα την εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του «Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών (AL) 162ο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών» που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 10 Σεπτεμβρίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνάντησης, στην οποία θα παρευρεθεί η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, ο υπουργός Φιντάν θα μιλήσει για τα περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη Γάζα, καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας-AL.

Σύμφωνα με τη δήλωση αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών, για πρώτη φορά μετά το 2011, η Τουρκία θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του «162ο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών» που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση της AL. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη Γάζα, καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας-AL.

Η διαδικασία εξομάλυνσης της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου

Ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου αξιολόγησαν την πρόσκληση από τον Αραβικό Σύνδεσμο ως «ένα στάδιο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαδικασίες εξομάλυνσης με τις χώρες του Κόλπου», ανέφεραν ότι «στις συνεδριάσεις προηγούμενες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της AL (DBK), εγκρίθηκαν ορισμένες αρνητικές αποφάσεις για την Τουρκία, που έλεγαν ότι η χώρα μας ανακατευόταν στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, ξεκινώντας από το 2018. Όμως έχει παρατηρηθεί ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις προαναφερθείσες αποφάσεις έχει αμβλύνει σταδιακά».

Αξιωματούχοι του υπουργείου κατέγραψαν τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις Türkiye-AL:

“Πολλά θέματα, ειδικά η Παλαιστίνη, που βρίσκονται στην ατζέντα του Αραβικού Συνδέσμου, είναι μεταξύ των ζητημάτων προτεραιότητας στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια βασίζονται στην αναζήτηση λύσεων στα τρέχοντα προβλήματα στην περιοχή και το μέλλον στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί προσφέρει νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο συγκεκριμένων συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη των θεσμικών σχέσεων και η αύξηση του συντονισμού με τον Αραβικό Σύνδεσμο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η πρόσκληση του Υπουργού μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον για τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς και τις αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις με τις χώρες μέλη».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ενώ είναι γνωστό ότι ο συντονισμός με τον Αραβικό Σύνδεσμο εμπίπτει στο πεδίο των καθηκόντων της Πρεσβείας του Καΐρου, οι σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο άρχισαν να αναπτύσσονται για πρώτη φορά το 2003 και το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου» υπογράφηκε το 2004.

Από την άλλη πλευρά, το πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας-Αραβικού Συνδέσμου καθορίστηκε από τη «Συμφωνία Πλαίσιο Τουρκο-Αραβικού Φόρουμ Συνεργασίας (TAF)» το 2007. Ο Abdullah Gül, τότε Υπουργός Εξωτερικών, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 3-4 Μαρτίου 2007, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου (ALGS) Amre Moussa και μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Το 2010, η Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών στην Άγκυρα άρχισε να λειτουργεί υπό την προεδρία διπλωμάτη σε επίπεδο πρεσβευτή και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, παρευρέθηκε στην 133η Τακτική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 3 Μαρτίου 2010 και μίλησε το Συμβούλιο.

Η Τουρκία συμμετείχε τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στις 13 Σεπτεμβρίου 2011. Ο πρωθυπουργός της εποχής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο τον περασμένο μήνα, ο Hakan Fidan συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Aboul Gheit, και παρέθεσε επίσης δείπνο εργασίας για τους Πρέσβεις των χωρών μελών του στην Άγκυρα.

Πηγή: ΑΝΚΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube