REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ουγγαρία: Απειλεί να μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες στις Βρυξέλλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές ασύλου

Ουγγαρία: Απειλεί να μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες στις Βρυξέλλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές ασύλου

Κλιμάκωση στη διαμάχη της Ουγγαρίας με την ΕΕ για την πολιτική ασύλου

Ο Ρετβάρι Μπενς, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όρθιος δίπλα σε λεωφορεία, για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να παρέχει δωρεάν μεταφορά στους μετανάστες που κατευθύνονται στην πρωτεύουσα της ΕΕ.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάσει την Ουγγαρία να δεχτεί παράνομους μετανάστες, η Ουγγαρία θα προσφερθεί να τους μεταφέρει στις Βρυξέλλες μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε ο Μπενς.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στη μακρόχρονη διαμάχη της Ουγγαρίας με την ΕΕ για την πολιτική ασύλου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουγγαρία έχασε την προθεσμία για την καταβολή προστίμων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Η Ουγγαρία έχει επικρίνει έντονα τους νόμους της ΕΕ που απαιτούν από τα κράτη μέλη να δέχονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Ο Μπενς επέκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενός «γιγαντιαίου, δυσανάλογου και άδικου προστίμου», όπως το χαρακτήρισε, στην Ουγγαρία, με στόχο να αναγκάσει τη χώρα να δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και να εγκαταλείψει την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της.

Μετά την ανακοίνωση του Μπενς, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την πολιτική της ΕΕ έναντι της μετανάστευσης.

«Αυτό το καλοκαίρι έδειξε ότι η #μετανάστευση διαλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουγγαρία και άλλοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την κοινή μεταναστευτική πολιτική!» έγραψε ο Όρμπαν στο X.

Πρόστιμο στην Ουγγαρία από την ΕΕ

Η Ουγγαρία παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιό της να μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο, αφού κλήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαμάχη χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ουγγαρία, υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, είχε περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για όσους ζητούσαν διεθνή προστασία, καθιστώντας «πρακτικά αδύνατη» την υποβολή αιτήσεων, ανέφερε το Euronews.

Οι ουγγρικές αρχές επικρίθηκαν επίσης για την παράνομη κράτηση αιτούντων άσυλο σε «ζώνες διέλευσης» υπό συνθήκες που προσομοιάζουν με συνθήκες κράτησης και για την παραβίαση του δικαιώματός τους να ασκήσουν έφεση κατά των απορριφθέντων αιτημάτων ασύλου, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση της Ουγγαρίας με τους κανονισμούς της ΕΕ για το άσυλο.

Ο Μπενς ανέφερε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται πλέον κοντά στην εφαρμογή του σχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι η στάση της χώρας στο μεταναστευτικό αφορά πρωτίστως την εθνική ασφάλεια: «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Μπενς.

Τα πολιτικά κίνητρα φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην πρωτοβουλία. Τόσο στην αρχική ανακοίνωση όσο και στην πρόσφατη επιβεβαίωση του Μπενς, οι αξιωματούχοι τόνισαν την ιδέα να καταστήσουν τις Βρυξέλλες υπόλογες για τις μεταναστευτικές πολιτικές τους.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μπενς επανέλαβε τη στάση της Ουγγαρίας.

«Τα λεωφορεία είναι έτοιμα! Αν οι Βρυξέλλες θέλουν περισσότερους μετανάστες, μπορούν να τους έχουν. Αλλά εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας», έγραψε ο Μπενς, ενισχύοντας τη λαϊκιστική αφήγηση ότι οι Βρυξέλλες είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα επιμέρους κράτη της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στο σχέδιο της Ουγγαρίας για τα λεωφορεία.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube