ΜΕΡΙΚΕΣ φορές από ήσσονος σημασίας, για την πολιτική και τη διπλωματία ζητήματα, μπορεί να γίνει αντιληπτός ο  τρόπος προσέγγισης και συμπεριφοράς. Η κατοχική πλευρά έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι η πολιτική της στάση και εν γένει συμπεριφορά έχει μια στόχευση: Να περιορίσει τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εάν μπορούσε να την εξαφανίσει. Άλλωστε η Άγκυρα δηλώνει ευθέως ότι τη θεωρεί «εκλιπούσα».

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ έντονα η τουρκική πλευρά, σε Τουρκία και κατεχόμενα, για την απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική σειρά «Famagusta». Πρόκειται, ως γνωστό, για μια τηλεοπτική σειρά, καθαρά εμπορική, η οποία έχει ως ιστορικό πλαίσιο την περίοδο πριν και μετά το 1974. Έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς την τουρκική εισβολή. Γι αυτό και αντιδρά άλλωστε η τουρκική πλευρά. Γιατί δεν θεωρεί πως… έγινε εισβολή στην Κύπρο. Θέλει να κρύψει τα εγκλήματα της και ως εκ τούτου πολεμά οτιδήποτε τα παρουσιάζει. Όπως είναι και η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά.

ΔΕΝ πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό φιλμ. Ούτε και αυτός ήταν προφανώς ο στόχος των συντελεστών του. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιάζονται οι πραγματικότητες, τα γεγονότα. Κι αυτό γίνεται.

ΑΥΤΟ που αξιολογείται σήμερα είναι η αντίδραση της κατοχικής δύναμης, η οποία δεν ανέχεται την αλήθεια και επιχειρεί να επιβάλλει τις δικές της «πραγματικότητες». Εκείνες, τις οποίες προσπαθεί να επιβάλλει διά της ισχύος.

ΟΤΑΝ για ένα τέτοιο γεγονός, για μια τηλεοπτική σειρά, η οποία θα προβάλλεται σε μια δημοφιλή πλατφόρμα καταγράφονται τέτοιες ακραίες αντιδράσεις τι να αναμένουμε από την τουρκική πλευρά στα άλλα ζητήματα; Στην επίλυση του Κυπριακού, τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών;

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η τουρκική συμπεριφορά στηρίζεται σε λογικές επιβολής. Και στο πλαίσιο αυτό δεν ανέχεται ποσώς οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τις στρατηγικές της επιδιώξεις, στην Κύπρο και στην περιοχή.

ΣΕ αυτές τις συμπεριφορές πρέπει πάντα να υπάρχουν απαντήσεις γιατί διαφορετικά η κατοχική πλευρά θα αποθρασύνεται. Θα εκλαμβάνει τη μη αντίδραση ως αδυναμία και όχι ως κίνηση καλής θέλησης.

ΓΙ αυτό και θα πρέπει να στέλνονται τα σωστά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Μόνο έτσι θα λαμβάνουν τα μηνύματα η Άγκυρα και οι εδώ εγκάθετοι της. Αυτό επιβεβαιώνεται διαχρονικά και εκ του αποτελέσματος.