ΤΗΝ ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεωπολιτικό έργο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, ωστόσο είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα, τα οποία εγείρει η Λευκωσία.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ζητήματα να εγερθούν και από άλλους εμπλεκόμενους. Αυτό είναι θεμιτό, επιβαλλόμενο για να μην υπάρχουν τα όποια προβλήματα στην συνέχεια.

ΘΑ είναι, λοιπόν, ευκαιρία την ερχόμενη Τρίτη να δοθούν απαντήσεις και να συζητηθούν όλα όσα εγείρονται, προβληματίζουν ή πρέπει να διευκρινιστούν εγκαίρως. Από τη στιγμή κατά την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν την ίδια στόχευση, που είναι η κατασκευή και η λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα βρουν και τις λύσεις. Θα δοθούν οι εξηγήσεις και όλοι μαζί θα «κλειδώσουν» το πώς αυτή η προσπάθεια θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ, που δημοσίευσε ο «Φ», η θέση της Κυβέρνησης, όπως είχε εκφραστεί και στη Βουλή πρόσφατα από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, είναι πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος βαραίνει τον φορέα υλοποίησης. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο και μέχρι στιγμής φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει. Και προφανώς θα πρέπει απαραιτήτως να ξεκαθαρίσει πριν να υπάρξει συμφωνία. Τούτο προφανώς και θα συζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στη διάρκεια της σύναξης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Λευκωσία.

ΚΑΙ επειδή με βάση την προϊστορία έργων στον τόπο οφείλει η κυβέρνηση, η Πολιτεία να είναι διπλά προσεκτική, θεωρούμε πως τώρα που βρισκόμαστε την τελική ευθεία όλα τίθενται, συζητούνται και ξεκαθαρίζουν.

ΟΠΩΣ έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει και τη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης,  «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για οποιοδήποτε θέμα αφορά αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο». Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, «που αναλάβαμε εμείς πρωτοβουλία να γίνει αυτή η σύσκεψη στη Λευκωσία, στην παρουσία όλων, για να απαντηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια».

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ δε, αυτή η πρωτοβουλία να οδηγήσει σε μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της. Να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι οι εταίροι να έχουν κέρδος από ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως είναι το συγκεκριμένο. Σε αυτό το έργο, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στην ίδια πλευρά, εταίροι και συνεργάτες.