Το State Department πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της… συμμόρφωσης της Κύπρου στον σχεδιασμό για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης εδώ και τώρα, όπως την αξιώνουν εκ των υστέρων ο ΑΔΜΗΕ και η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς, όπως υπέδειξε η Julie Davis Fisher, το θέμα υπερβαίνει τα στενά πλαίσια της Κύπρου και αποκτά ευρύτερη γεωπολιτική αξία στην περιοχή. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, είπε, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου με αυτό της Ευρώπης, δύσκολα θα παρουσιαστεί ξανά και η χώρα θα μείνει απομονωμένη, θα κόψει πίσω και θα συνεχίσει εξαρτημένη στο μαζούτ.

Λέξη για Τουρκία

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο μιλούσε στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit. Αν και υπέδειξε πως «είναι η ώρα να σκεφτούμε το θέμα της γεωπολιτικής γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτή της ευκαιρίας», δεν είπε λέξη για το μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα (κίνδυνο) που ανησυχεί αυτούς που θα πληρώσουν το έργο, τους Κύπριους και Ελλαδίτες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: Το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει επίδειξη δύναμης και να εμποδίσει παράνομα την ολοκλήρωση του έργου. Ενδεχόμενο που έμπρακτα θεωρούν πολύ πιθανό όλοι οι εμπλεκόμενοι και ζητούν να αλλάξει εκ των υστέρων το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό το ρίσκο θα το πληρώσουν μόνο οι καταναλωτές σε Κύπρο (63%) και Ελλάδα (37%).

Αφήνοντας, έτσι, διά της σιωπής της επί του γεωπολιτικού κινδύνου, την καυτή πατάτα στην Κύπρο και τον Πρόεδρό της, λίγα 24ωρα πριν από μία σύσκεψη που, μετά τις δηλώσεις της κ. Φίσιερ, η Κύπρος προσέρχεται πλέον με υπονομευμένα κάποια επιχειρήματά της, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές, η Κομισιόν και η ελληνική Κυβέρνηση προσέθεσαν στη φαρέτρα τους την έκκληση-υπόδειξη των ΗΠΑ για κατασκευή του καλωδίου «τώρα».

Μην κολλάτε στα λεφτά!

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η κ. Φίσιερ είπε τα εξής, επαναλαμβάνοντας φορτικά την υπόδειξη «τώρα». Εν ολίγοις, αμέσως.

  • «Είναι η ώρα να σκεφτούμε το θέμα της γεωπολιτικής γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτή της ευκαιρίας».
  • «Έφτασε τώρα η στιγμή να μην σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα και την εμπλοκή της ΕΕ σχετικά με το Great Sea Interconnector», είπε η κ. Φίσιερ, λίγες μέρες μετά που η αμερικανική Chevron ζήτησε 4 δισ. από τη Δημοκρατία για να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε η κοινοπραξία του Αφροδίτη το 2019 για ανάπτυξη του κοιτάσματος, χωρίς να την υλοποιήσει μέχρι σήμερα, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.
  • «Η Κύπρος πάλεψε για μεγάλα ενεργειακά έργα και είδαμε μια σειρά από Προέδρους να προσπαθούν να τα υλοποιήσουν. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε σωστά, γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα περάσουν και η Κύπρος θα μείνει πίσω».
  • «Επαναλαμβάνω, τώρα είναι στιγμή, και αν περάσει αυτή η ευκαιρία θα είναι πολύ δύσκολο μετά να ξαναεπιστρέψει και η Κύπρος θα μείνει να καίει μαζούτ την ώρα που υπάρχει ανάγκη για πράσινη μετάβαση».

Φιλελεύθερος