Με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» σύμφωνα με το άρθρο 129β του γερμανικού ποινικού κώδικα, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες φυλάκισης ο Κενάν Αγιάς. Ο Κούρδος αγωνιστής κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως «περιφερειακός ηγέτης» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ότι συμμετείχε στην οργάνωση «προπαγανδιστικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων» όπως διαδηλώσεις, φεστιβάλ και συλλογή δωρεών. Ο Κενάν έχει ήδη περάσει δώδεκα χρόνια σε τουρκικές φυλακές, ενώ από το 2013 ζούσε στην Κύπρο ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας. Τον Μάρτιο του 2023 συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, τέθηκε υπό κράτηση και στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους εκδόθηκε στη Γερμανία. Έκτοτε, κρατείται στις φυλακές «Holsenglacis» του Αμβούργου, ενώ η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η δίκη αποτελούσε μια επίπονη διαδικασία για τον ίδιο τον Κενάν αλλά και όσους Κούρδους την παρακολουθούσαν, καθώς η ομοσπονδιακή εισαγγελία και το ίδιο το τριμελές δικαστήριο, επιχειρούσαν να επιβάλουν την ποινικοποίηση του κουρδικού αγώνα για ελευθερία χωρίς ιδιαίτερα τεκμήρια αξιόποινων πράξεων. Ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Κούρδος αγωνιστής ήταν ήδη καταδικασμένος από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία αντιμετώπιζε με δυσπιστία και υπεροψία όλες τις αναφορές και τοποθετήσεις του, ενώ την ίδια στάση τηρούσε και απέναντι στην ομάδα υπεράσπισης. Στους Ευστάθιο Ευσταθίου, Αντονία βον ντερ Μπέρενς και Στέφαν Κουν. Ταυτόχρονα, ο Κενάν Αγιάς έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις ανυπόφορες συνθήκες κράτησής του, μέσα στο κτήριο του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Χανσεάτης, τον έλεγχο κάθε συνομιλίας του, την ανάγνωση των επιστολών του, την κατάσχεση των βιβλίων του.

Αλλά έπρεπε να καταλάβουν εκεί στο Αμβούργο, πως έπεσαν πάνω σε τείχος αξιοπρέπειας, περηφάνειας και συνείδησης και ότι όσα καψόνια και να έκαναν στον Κενάν Αγιάς, δεν θα τον έκαναν ποτέ να μετανοήσει για την προσφορά του στον κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο Κούρδος αγωνιστής αγωνίστηκε μέχρι τέλους ενάντια σε όλες τις προσπάθειες υποτίμησης και ποινικοποίησης του κουρδικού αγώνα για ελευθερία με εκτεταμένες πολιτικές και ιστορικές αναλύσεις, επεσήμανε και κατονόμασε αμείλικτα τις ιστορικές και σύγχρονες αδικίες των κυβερνώντων στην Τουρκία και την Ευρώπη, μίλησε για την τουρκική κατοχή της Κύπρου, τις γενοκτονίες του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ελλήνων και δεν αμέλησε ποτέ να ευχαριστεί τον κυπριακό λαό για τη στήριξή του.

Στο μήνυμα που μετέφερε μετά το άκουσμα της ποινής, ο Κενάν υπογράμμισε ότι η καταδίκη του αποτελεί νομιμοποίηση των πρακτικών του τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Κούρδων και της κατοχής της Κύπρου. Κάλεσε τον κουρδικό και τον κυπριακό λαό να συνεχίσουν την αντίσταση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μαζί θα νικήσουμε, μαζί θα απελευθερωθούμε. Μα δυστυχώς, η μορφή του Κενάν, ο αγώνας του, τα μηνύματά του, δεν συγκίνησαν τις κυπριακές αρχές και δεν έπραξαν τα δέοντα για να προστατεύσουν τόσο αυτόν όσο και τον ίδιο τον κουρδικό αγώνα για ελευθερία.

Εν ολίγοις, ο αγώνας που έδωσε ο Κενάν Αγιάς και η ομάδα υπεράσπισής του ήταν δύσκολος. Δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, αλλά και το τριμελές δικαστήριο, καθώς και την άριστη σχέση των Γερμανών με τους Τούρκους που δεν πρέπει να σπάσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. Ο ίδιος ο Ερντογάν ασχολήθηκε προσωπικά με τη δίκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα βάσανα ενός «τρομοκράτη» και ευχαριστώντας τον Γερμανό Καγκελάριο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι κυπριακές Αρχές -σε δικαστικό και εκτελεστικό επίπεδο- γνώριζαν πολύ καλά ότι η έκδοση του Κενάν στη Γερμανία σήμαινε και την καταδίκη του για τις πολιτικές πεποιθήσεις και την καταγωγή του, αλλά συναίνεσαν ή ανέχτηκαν αυτή την αδικία. Συνεπώς, αν έχουν ακόμα ίχνη ντροπής, ανθρωπιάς και συνείδησης, οφείλουν να κινητοποιηθούν για να επιστρέψει ο Κενάν στην Κύπρο και να εκτίσει την ποινή του. Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, αλλά και το ίδιο το Προεδρικό οφείλουν να παρέμβουν για να υλοποιηθούν οι όροι που έθεσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην απόφαση για έκδοσή του. Έχουν υποχρέωση απέναντι στον Κενάν του Κουρδιστάν και της Κύπρου, απέναντι σε έναν άνθρωπο που έβαλε πάνω από τη ζωή του τις δύο πατρίδες του. Η όποια ολιγωρία θα είναι εγκληματική.

alekos.mich@gmail.com

Φιλελεύθερος