Κύπρος: Υποστράτηγος Νεόφυτος Παχουλίδης, ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Κύπρος: Υποστράτηγος Νεόφυτος Παχουλίδης, ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, διορισμός Υπαρχηγού ΕΦ και Άμυνα

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΕΦ, συμφωνούν ότι ο νέος Υπαρχηγός είναι ένας ικανότατος και καταξιωμένος αξιωματικός που διακρίνεται, έχοντας υπηρετήσει για πολλά χρόνια στα Τεθωρακισμένα, από σοβαρή επιχειρησιακή γνώση ενώ, παράλληλα, χαρακτηρίζεται από υψηλό επαγγελματισμό και στρατιωτική εμπειρία, έχοντας διακριθεί σε διεθνή σχολεία και θέσεις στο εξωτερικό. Η εξελικτική του πορεία στην ΕΦ δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων ή πολιτικών μεθοδεύσεων, αφού όσοι των γνωρίζουν, ξέρουν ότι είναι απόλυτα πιστός στο στρατιωτικό καθήκον και αφοσιωμένος στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Εξού και η πολύ θετική αντίδραση στα ΜΚΔ για τον διορισμό του, εκ μέρους εν ενεργεία συναδέλφων του αλλά και πολλών αποστράτων αξιωματικών.

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί, ίσως, την πλέον αξιόλογη επιλογή στον θεσμό του Υπαρχηγού ΓΕΕΦ από την εποχή του αείμνηστου Γεώργιου Αζίνα μέχρι σήμερα, ενώ η συγκυρία διορισμού δύο ικανότατων ανώτατων αξιωματικών στη θέση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αν αναλογιστεί κανείς την τρωτότητα του περιβάλλοντος ασφαλείας (Μέση Ανατολή, Γαλάζια Πατρίδα, κατοχικές δυνάμεις, νεκρή ζώνη, μεθοδεύσεις UNFICYP, παράνομη μετανάστευση).

Η επιλογή του στη θέση του Υπαρχηγού αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Χριστοδουλίδη ο οποίος θα πρέπει να λάβει τα ανάλογα εύσημα, αφού το τελευταίο διάστημα, παρά την έντονη κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση του για διάφορα θέματα, έχει πάρει σοβαρές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα Ασφάλειας:

• Την ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών Σύριων δια θαλάσσης από τον Λίβανο μέσον την υιοθέτησης τακτικών περιπολιών σκαφών της Διοίκησης Ναυτικού και της Λιμενικής-Ναυτικής Αστυνομίας έξω από τη συνορεύουσα ζώνη του Λιβάνου. Να σημειωθεί ότι αυτές οι αποστολές υλοποιούνται από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, χάρη στην αποφασιστικότητα του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, και τον επαγγελματισμό των πληρωμάτων των πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού και της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

• Την προσωρινή αναστολή εξέτασης των αιτήσεων παροχής πολιτικής προστασίας σε Σύριους, μετά τις μαζικές αφίξεις δια θαλάσσης από τον Λίβανο και την ανησυχητική εμπλοκή Σύριων σε εγκληματικές ή έκνομες ενέργειες.

• Την επιλογή για τη θέση του Υφυπουργού Μετανάστευσης του ικανότατου ακαδημαϊκού, νομικού διεθνούς δικαίου, Δρ. Νικόλα Α. Ιωάννιδη.

• Την επιμονή του για διατήρηση παλαιών οπλικών συστημάτων σε υπηρεσία μέχρι την άφιξη και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων οπλικών συστημάτων που θα τα αντικαταστήσουν.

• Την προσπάθεια επαγγελματικής αναβάθμισης του θεσμού των ΣΥΟΠ μετά από μια οκταετία αδράνειας.

• Την έγκριση, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, δαπάνης € 33 εκατ. για την έκτακτη προμήθεια υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος.

Ο χειρισμός σοβαρών ζητημάτων Ασφάλειας λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος του ιδίου του προέδρου πρέπει, οπωσδήποτε, να συνεχιστεί. Αν δε υλοποιηθεί η προεκλογική του δέσμευση για δαπάνες 2% του ΑΕΠ για σκοπούς Αμυντικής Θωράκισης (εξοπλισμών), τότε η δημοτικότητα της Κυβέρνησης –που ταλανίζεται από διάφορα ζητήματα– θα βελτιωθεί σημαντικά, αφού η Άμυνα της ημικατεχόμενης χώρας εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από μεγάλο τμήμα του κυπριακού Ελληνισμού.

Ακαδημαϊκός, αναλυτής θεμάτων γεωπολιτικής, άμυνας και ασφάλειας

sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube