REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για την αποστολή πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για την αποστολή πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Επίκειται συμφωνία;

Η περίληψη των κοινών πυραύλων αέρος-επιφανείας (JASSM) σε ένα πακέτο όπλων αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το φθινόπωρο, δήλωσαν τρεις πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, αν και η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Η αποστολή JASSM στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο της σύγκρουσης, θέτοντας μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας σε εμβέλεια ισχυρών, κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυρομαχικών, ένα σημαντικό μέλημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η εισαγωγή των JASSM – που είναι αόρατοι και μπορούν να χτυπήσουν μακρύτερα από τους περισσότερους πυραύλους στο σημερινό απόθεμα της Ουκρανίας – μπορεί να ωθήσει τις ρωσικές αποθήκες ανεφοδιασμού εκατοντάδες μίλια πίσω.

Αυτό θα περιπλέξει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της και ενδεχομένως θα παράσχει στην Ουκρανία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η εκτόξευσή τους από σημεία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μπορεί να τους επιτρέψει να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις τόσο μακριά όσο οι ρωσικές πόλεις Βορονέζ και Μπριάνσκ. Στο νότο, η ρίψη τους κοντά στις γραμμές του μετώπου θα μπορούσε να επιτρέψει πλήγματα σε αεροδρόμια ή ναυτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Οι JASSM έχουν μέχρι στιγμής ενσωματωθεί μόνο σε αεροσκάφη αμερικανικού σχεδιασμού. Η Ουκρανία θα διαθέτει τελικά αρκετές δεκάδες F-16, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει δύο από τους πυραύλους cruise.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να καταστεί ο πύραυλος λειτουργικός με μη δυτικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ουκρανία, κάτι που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Αν και ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το με ποια αεροσκάφη του αποθέματος της Ουκρανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο JASSM, λειτουργούν αεροσκάφη σοβιετικής εποχής MiG-29, Su-24 και Su-27.

Το Politico ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «ανοιχτή» στο να δώσει στην Ουκρανία JASSM.

Πηγή: Reuters,l iberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube