Γαλλία , Τουρκία 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αγκυρα απαγορεύει τις νέες εγγραφές Τούρκων μαθητών σε γαλλικά σχολεία

Η Αγκυρα απαγορεύει τις νέες εγγραφές Τούρκων μαθητών σε γαλλικά σχολεία

Ζήτημα του καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούν ορισμένα γαλλικά σχολεία στην Τουρκία έθεσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γιουσούφ Τεκίν

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι τα γαλλικά σχολεία του «Pierre Loti» στην Κωνσταντινούπολη και του «Charles de Gaulle» στην Αγκυρα, δεν θα μπορούν να δεχθούν νέες εγγραφές μαθητών τουρκικής υπηκοότητας έως ότου υπογραφεί διεθνής συμφωνία και αποκτήσουν νομικό καθεστώς στην Τουρκία. «Δεν θα επιτρέψουμε την εγγραφή των μαθητών μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση», πρόσθεσε.

Ο Τεκίν έκανε μια σύντομη αναδρομή σχετικά με το καθεστώς αυτών των σχολείων: «Από τη δεκαετία του 1940, ορισμένες χώρες άνοιξαν σχολεία στην Τουρκική Δημοκρατία με διαφορετικό καθεστώς από αυτό που αναφέρεται στη συνθήκη της Λωζάνης [για τις μειονότητες]. Σήμερα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται νομικά στο σύστημά μας, οι μαθητές λογίζονται ως εκτός υποχρεωτικής εκπαίδευσης». 

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια ότι για να αναγνωριστεί άλλο νομικό καθεστώς σε αυτά τα σχολεία θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και του τουρκικού πολιτισμού στα παιδιά των ομογενών που ζουν στη Γαλλία: «Τους είπαμε τα αιτήματά μας και τους τονίσαμε ότι αν θέλετε να δώσουμε σε αυτά τα σχολεία νομικό καθεστώς, πρέπει να διευκολύνετε τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και του τουρκικού πολιτισμού». 

Ο υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι η εξέλιξη των συζητήσεων με τη Γαλλία είναι ομαλή και ανακοίνωσε επίσης ότι η γαλλική πλευρά είναι βέβαιη για την υπογραφή συμφωνίας «εντός έξι μηνών».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube